Wandelreis Zweden | Dalsland

Niveau

Gemiddeld
Technisch
Reisduur
8 dagen
Hoogste punt
301m
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 1195,-

De streek Dalsland ligt in het zuidwesten van Zweden niet ver van de Noorse grens. Je vliegt naar de luchthaven van Götheborg waar je wordt opgehaald. Dalsland wordt ook wel “klein Zweden” genoemd omdat veel van de landschappen je hier kunt terugvinden. Het is een bos en waterrijk gebied, schilderachtig en het biedt voor de fervente wandelaar in elk seizoen prachtige routes. De Nederlandse eigenaar van de mooie accomodatie gaat je op deze herfstreis begeleiden op de mooiste wandelingen in het gebied.

 • Minimum aantal deelnemers 6
 • Maximum aantal deelnemers 8

Reis in beeld

Wandelreis Zweden | Dalsland dag tot dag


12-okt Amsterdam naar Göteborg.
13-okt natuurreservaat Bräcke Ängar
14-okt massief van de Baljåsen
15-okt natuurreservaat  Sörknatten
16-okt Eigen dagtocht
17-okt Vänernmeer
18-okt “Storspåret”
19-okt  Göteborg naar Amsterdam
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Dag 1

Na aankomst op Landvetter Gotenburg staat uw gids tussen 12.00 en 13.00 uur in de aankomsthal op u te wachten. U rijdt gezamenlijk van Gotenburg naar Edsleskog in ongeveer 2 1/2 uur langs de westkust. Bij aankomst in Edsleskogs Wärdshus betrekt u uw tweepersoonskamer met douche en toilet en suite en balkon naar het Edslanmeer, wacht u een kopje koffie bij de haard en trekt u er met zn allen op uit voor een eerste kennismakingsrondje door het dorp. We lopen langs het Edslanmeer en komen langs een beverdam en -burcht.Iedere avond wacht u een tweegangenmaaltijd zoveel als mogelijk lokaal en seizoensgebonden.Uw wandelgids is met zijn vrouw tevens eigenaar van het hotel en woont sinds 11 jaar in Zweden kent de omgeving, natuur en plaatselijke cultuur en gewoonten en verteld u daar graag over.

Dag 2

Iedere dag een ontbijt buffet om 8 uur. U maakt uw lunchpakket klaar en de wandelgids maakt thermoskannen met koffie en thee klaar.Iedere dag vertrekken we uitwerlijk om 9 uur om uiterlijk om 10 uur ergens in de provincie een nieuwe wandeltocht te kunnen maken.Vandaag gaan we naar Baljåsen, het hoogste punt van de provincie, aan de noordzijde van het dorp. Het hoogste punt ligt niet hoger dan 301 meter en geeft een weids uitzicht over Europa´s derde grootste meer het Vänernmeer. Deze tocht gaat op en neer en heeft een rotsachtige bosondergrond. We gaan iedere dag op zoek naar sporen van wild en uw wandelgids laat u zien hoe u de aanwezigheid van wild kunt herkennen.Iedere wandeldag eindigt tussen 1600 en 1700 uur waarna de avondmaaltijd om 1900 uur klaar staat. De wandeldagen duren zes tot zeven uur, zijn 10 tot 20 km lang en gaan door glooiend terrein, bossen, af en toe rotsen en veelal langs meren. Soms kunnen delen van een wandeling ontoegankelijk zijn waardoor we een alternatieve route moeten nemen. De wandeldag zal daarbij niet veel langer Goede halfhoge waterdichte wandelschoenen zijn een must. Stokken zin handig maar niet noodzakelijk. Vergelijk de “zwaarte” van de wandeldagen met de Ardennen. Alle routes zijn in het terrein met gekleurde palen en stenen aangegeven en zijn beschreven in het boekje dat de gids bij zich draagt.

Dag 3

Vandaag trekken we naar de zuidzijde van het dorp, over de skibaan (waar we een mooi weids uitzicht hebben over alle meren om het dorp heen, langs een oude boerenhoeve en door het bos. Uw gids vertelt u over natuurlijke bossen en productiebossen en toont u alle verschillende kleuren groen in het bos. We lunchen aan de rand van meertjes en zoeken naar stilte.Tegen het einde van de wandeldag komen we langs een vliegvismeertje en zien met een beetje geluk de mooiste forellen gevangen worden. Terug in het dorp lopen we langs een beruchte “plaats delict” uit 1220 met een beroemd pelgrims verhaal.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Dag 4

Vandaag gaat de reis naar Yttre Bodane aan de Vänernkust. Langs de kust is het een vrij platte wandeldag met hier en daar een rotspartij uit de ijstijd waar we langs en over moeten. Vanaf een uitzichtpunt zien we vandaag de uitgestrektheid van het Vänernmeer en zien we waarom het Europa´s derde grootste meer is. We zien veel vogels en komen langs een fraai en ruim informatiepaneel wat ons informeert over dit Vänernmeer. De wandeldag gaat deels langs het water, over scheren en klippen, door het bos, over plankieren en over gras.Dit is niet de langste wandeldag dus na Yttre Bodane rijden we naar Håverud om daar een wandeling te maken langs het aquaduct. Een belangrijke plaats in de geschiedenis van Dalslands economie; zonder aquaduct geen transportweg voor al het gekapte hout uit de bosbouweconomie. Tot slot rijden we nog naar Tisselskog om daar naar de bescheiden rotstekeningen uit de prehistorie te kijken.

Dag 5

andaag is een vrije dag zonder wandelgids. U kunt er zelf op uit trekken of met de groep een wandeling maken aan de hand van kaartmateriaal van uw gids. Uw gids gebruit de dag om de houtgestookte badton aan de rand van het meer in de tuin van het hotel.Aan het einde van uw wandeldag wacht een dampende hottub om uw veel gebruikte spieren te laten rusten.

Dag 6

Vandaag wordt een langere wandeldag die iets meer vereist van het uithoudingsvermogen en looptechniek. We bezoeken de “graat” / “bergrug” van Sörknatten. We lopen over een de graag van een heuvelrug waar we over kwartsiet stenen rug lopen. Er zijn erg veel mooie uitzichtpunten over de nabije omgeving en over het grote Vänernmeer. De route gaat voor de helft over de bergrug en de laatste helft (de terugweg) lopen we over een vlakke gruisweg langs de meren terug naar de auto. Er moet in vergelijking met de vorige dagen meer gestegen en gedaald worden en hier en daar moeten we ons met onze handen vasthouden. Stokken zijn handig maar niet onontbeerlijk.

+
Dag 7
+
Dag 8

Dag 7

Vandaag gaan we naar Nationaal Park Trestickland aan de Noorse grens. Deze omgeving is berucht vanwege de oude smokkelroutes tussen Noorwegen en Zweden en is omgeven met oude mythes en sagen. Een groot informatiebord verteld ons alles over het ontstaan en de geschiedenis van deze oeroude omgeving. Door de beweging van de gletsjers in de ijstijd lopen alle watertjes hier in de richting noord zuid.De route is glooiend met hier en daar een klimmetje in het bos. Ook hier zijn we zover van de bewoonde wereld ferwijderd dat “ de stilte” te vinden zou moeten zijn. Op de terugweg nemen we de pont over het Lelångenmeer en rijden we door de wildernis terug.

Dag 8

Op zaterdag ochtend wordt u terug gebracht naar Gotenburg airport vanwaar u het vliegtuig terug neemt naar Amsterdam Schiphol.

Wandelreis Zweden | Dalsland Prijzen/Data


Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • alle vervoer van en naar het vliegveld in Zweden ( Götenburg)
 • alle vervoer van en naar de wandelbestemmingen.
 • 7 hotelovernachtingen op basis van een tweepersoonskamer incl. ontbijt
 • lunchpakketen die je zelf maakt bij het ontbijt
 • 7 x twee gangen maaltijd s`avonds
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • retourvlucht Gothenburg
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Wandelreis Zweden | Dalsland files en detailAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!