Niveau

Uitdagend
Reisduur
20 dagen
Hoogste punt
3800m
Aantal loopdagen
10 dagen
Chadar, wintertrektocht over de bevroren Zanskar

De Zanskar rivier, diep in het Himalaya-gebergte in Ladakh stroomt voorbij Padum en is in de winter bevroren. Padum is de hoofdstad van deze regio. Wanneer de rivier bevroren is, is hij de enige verbinding met de buitenwereld. Sneeuw en hoge passen maakt de normaalroute in deze periode onbegaanbaar. De Zanskari, maken in deze tijd gebruik van de ijs-rivier om zich te verplaatsten naar omliggende dorpen. De tocht over de bevroren rivier wordt Chadar genoemd.

 • Zéér indrukwekkende bevroren natuur!
 • Mooie Himalaya retourvlucht naar Leh
 • Bijzondere droge landschappen van de Indus vallei
 • Boeddhistische cultuur in Ladakh
 • Bijwonen Tib. Boeddhistisch festival in Likir

Chadar dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als India kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De verantwoordelijke lokale gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer.

REISSCHEMA
1. Vertrek Amsterdam – aankomst Delhi
2. Ochtendvlucht Delhi – Leh, acclimatisatiedag in Leh
3. Acclimatisatie en sightseeing in omgeving
4. Relaxen , vrije dag in Leh
5. Laatste voorbereidingen voor vertrek naar Chiling
6.(1) rit naar Chiling, start trektocht, Tilat Do ca. 3uur (3140m)
7.(2) Trek naar Hodtong ca. 6uur (3190m)
8.(3) Trek naar Nyeraks ca. 6uur (3250m)
9.(4) Trek naar Lingshed ca. 5uur (3800m)
10.(5) Rustdag, bezoek o.a. schooltje en klooster
11.(6) korte wandeling en bezoek aan het nonnenklooster, vrije middag
12.(7) Trek naar Nyeraks, bezoek dorp met fraaie uitzichten! ca. 4 uur (3250m)
13.(8) Trek voorbij Hodtong ca. 6-7uur (3180m)
14.(9) Trek naar Tilat Do ca. 5uur (3140m)
15.(10) Trek naar Chiling 3uur (3080m),busrit naar Leh ca. 3uur
16.(11) reservedag voor tijdens de trektocht
17. Bezoek Likir klooster, bijwonen festival
18. Terugvlucht van Leh naar Delhi
19. Reservedag voor vlucht Leh – Delhi, anders vrije dag in Delhi
20. Vlucht Delhi – Amsterdam.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek Amsterdam - aankomst Delhi

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Delhi. We zullen van het International Airport vervoerd worden naar het Domestic Airport, waar we ’s morgens heel vroeg zullen vertrekken voor de vlucht naar Leh. Het zal een lange nacht worden van “hangen” in de vertrekhal.

3500M

Delhi - Leh, acclimatisatiedag in Leh

Dag 2

Vlucht Delhi – Leh en een dag van rust nemen en bijkomen van de lange reis. Tevens ook noodzakelijk om de tijd te nemen om te acclimatiseren.

3500M

Acclimatisatie en sightseeing in omgeving

Dag 3

Verblijf in Leh, noodzakelijk om te acclimatiseren en ons voor te bereiden op de trektocht. Afhankelijk van het weer en de temperatuur zullen we kloosters in en om Leh bezoeken en mogelijk is een bezoek (in groepjes) aan het orakel ook mogelijk.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3500M

Relaxen , vrije dag in Leh

Dag 4

Laatste dag in Leh, en voorbereiding om morgen te vertrekken naar Chiling. Een dag om zelf in te vullen.

Laatste voorbereidingen voor vertrek naar Chiling

Dag 5
3140M

rit naar Chiling, start trektocht, Tilat Do ca. 3uur

Dag 6

Dag 1
De eerste dag van de trektocht brengt een bus of taxi ons naar Chiling (3080m), waar we de eerste voorzichtige stappen op het ijs zullen zetten in de richting van Tilat Do (11 km; 3 uur). De totale afstand van de trektocht bedraagt zo’n 135 km. Het is al een spectaculaire tocht per bus vanaf Leh. Voor het dorpje Nyemo verlaten we het Indus-dal en gaan we de kloof van de Zangskar-rivier stroomopwaarts in. Na drie uur rijden komen we aan in Chiling, waar we eerst een warme lunch nuttigen alvorens te beginnen. Dan begint onze trektocht over de Chadar (de lokale benaming van de bevroren Zanskar-rivier) langs prachtige gesteenteformaties van zand-en leisteen. Onderweg passeren we een bocht in de rivier waar ooit de Indiase Boeddhistische magiër-heilige Padmasambhava een vijandelijk gezinde reus onschadelijk maakte. De plaats waar dat gebeurde is gemarkeerd door een stupa. We komen aan bij Tilat Do (3140m), de uitmonding van de rivier de Kharnak, waar we kamperen op een rivierzandafzetting.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
3190M

Trek naar Hodtong ca. 6uur

Dag 7

Dag 2
Afhankelijk van de ijscondities maken we vandaag een langere of kortere dag. Onderweg kunnen we hier en daar klimmetjes verwachten, waar het ijs niet goed is. Als alles meezit proberen we een grottencomplex te halen met de naam Hodtong, (3190m; 6 uur lopen over 17 km). Onderweg passeren we diverse bevroren bronnetjes en zijrivieren. Sommige bronnen komen zo warm uit de bergwand dat ze niet bevriezen en vele kennen medicinale toepassingen door de plaatselijke kruidendokters. We kamperen op het zand beneden een grote grot.

3250M

Trek naar Nyeraks ca. 6uur

Dag 8

Dag 3
Een prachtig stuk Chadar krijgen we vandaag, waarbij we wederom vele sedimentaire gesteenten passeren. Onderweg staan hier en daar ook zeldzame coniferen, waarvan de takjes door de Ladakhi’s gebruikt worden als wierook voor offerandes. Vlak na de lunch treffen we voor het eerst sporen aan van bewoning: een houten brug overspant de Zanskar rivier en leidt naar het dorpje Nyeraks. Hier zien we ook de mooiste bevroren waterval van de Chadar-tocht. We kamperen bij enkele schaapherderschutten (phulu) vlak onder het dorpje Nyeraks (3250m). We leggen een afstand af van ca. 16 km in ca. 6 uur.

3800M

Trek naar Lingshed ca. 5uur

Dag 9

Dag 4
Vanaf de Nyeraks phulu begeven we ons voor de laatste paar kilometer over de Zanskar rivier en na een dik uur gaan we de zijkloof naar Lingshed (3800m) in. Het is een schitterend rivierdal, waar we op en langs de Lingshed Tokpo (rivier) omhoog lopen. Prachtige rietvelden en mooie bevroren bronnetjes zijn een lust voor het oog. Na een paar uur gaan we steiler omhoog en dan zien we de eerste huizen van Lingshed al. Prachtige geologische formaties omgeven het in de winter vrijwel helemaal afgesloten dorp. In dit jaargetijde is het alleen over de bevroren Zanskar rivier te bereiken! De hoge passen naar de Lingshed-vallei zijn in dit jaargetijde ondergesneeuwd. We overnachten hier nu een paar nachten in een verwarmde kamer bij een lokale familie. Op deze dag leggen we 13 km af in 5 uur.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
3800M

Rustdag, bezoek o.a. schooltje en klooster

Dag 10

Dag 5
Vandaag begeven we ons eerst naar het schooltje van Lingshed dat verwarmd wordt op zonne-energie. Vervolgens lopen we verder omhoog en bezoeken we het 11e eeuwse Lingshed-klooster, welke tot de Gelukpa-orde behoort. Opvallend voor deze orde is de dracht van gele mutsen. ’s Middags kan er gewassen en gerust worden. Ook kan een culturele voorstelling worden georganiseerd. ’s Avonds is er een Ladakhi feestmaal met echte Ladakhi-boterthee, bier en tsampa (geroosterd gerstemeel).

3800M

korte wandeling nonnenklooster, vrije middag

Dag 11

Dag 6
’s Ochtends gaan we naar het nabijgelegen nonnenklooster, dat nog maar sinds een paar jaar bestaat, waar de nonnen ons hartelijk begroeten. Daarna maken we een wandeling door het dorp. Overal waar we gaan kijken mensen verbaasd uit hun huizen. Mensen van de andere kant van de wereld die in de winter op bezoek komen in dit geïsoleerde oord, is niet alledaags! De middag is vrij te besteden.

3250M

Trek naar Nyeraks, bezoek dorp met fraaie uitzichten! ca. 4 uur

Dag 12

Dag 7
We aanvaarden de terugtocht van onze reis en kamperen vandaag wederom beneden het dorp Nyeraks (3250m; 4 uur over 13 km). ’s Middags bezoeken we het dorp, een stevige klim die echter zeer de moeite waard is. Schitterende vergezichten over de Zanskar-rivier zijn onze beloning. Rondom Nyeraks bevinden zich veel ibexen, soms is het mogelijk zo’n kudde wilde berggeiten te zien.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
3180M

Trek voorbij Hodtong ca. 6-7uur

Dag 13

Dag 8
Afhankelijk van de ijscondities proberen we vandaag een stukje verder door te lopen en kamperen een uur voorbij Hodtong. (3180m; 6 1/2 uur over 18 km). De Chadar tussen Chiling en Lingshed kent wel vijftien grotten, maar niet alle grotten zijn even ruim en de beschikbaarheid van hout maakt vaak dat enkele grotten maar zelden worden gebruikt. Ook moeten we rekening houden met het vinden van een goede kampplaats.

3140M

Trek naar Tilat Do ca. 5uur

Dag 14

Dag 9
Vandaag lopen we weer naar Tilat Do (3140; 5 uur over 17 km). Op dit stuk kan er opnieuw geklommen moeten worden. Veel waterspreeuwen duiken hier en daar langs de kant in de ondiepe Zanskar op zoek naar insecten en larven. Met een beetje geluk zullen we op onze tocht ook een steenarend of lammergier kunnen zien.

reservedag voor tijdens de trektocht

Dag 15

Dag 10 
Ergens in de reis is ruimte voor een extra dag. Afhankelijk van de omstandigheden zal deze ruimte ingevuld worden.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
3500M

Trek naar Chiling 3uur (3080m),busrit naar Leh ca. 3uur

Dag 16

Dag 11
Vanaf Tilat Do lopen we terug naar Chiling (3080m), waar we van het ijs afgaan en na de lunch de bus of taxi terug naar Leh (3500m) pakken. Een feestmaal wacht ons in het hotel en we kunnen eindelijk weer eens heerlijk wassen! (Drie uur lopen over 11 km; drie uur van Chiling naar Leh).

3500M

Bezoek Likir klooster, bijwonen festival

Dag 17

Deze dag zullen we doorbrengen, met de lokale bevolking en een gering aantal toeristen, in het Likir klooster, waar het lokale festival gehouden wordt. Een dag die diepe indruk op ons zal maken, vooral ook omdat we dit festival mogen meemaken met de lokale bevolking.

Terugvlucht van Leh naar Delhi

Dag 18

Vlucht Leh – Delhi, ’s morgens rond de klok van 08.00 uur. Zou kunnen zijn dat de vlucht niet gaat, daarom altijd één dag extra in Delhi, om de gecancelde vlucht op te vangen.

+
Dag 19
+
Dag 20

Reservedag voor vlucht Leh - Delhi, anders vrije dag in Delhi

Dag 19

Mochten we de 18e dag wel vertrokken zijn uit Leh, dan is er gelegenheid – facultatief- een excursie te maken in Delhi.

Vlucht Delhi - Amsterdam

Dag 20

Vlucht Delhi – Amsterdam. Vertrek is ’s nachts en aankomst vroeg in de ochtend in Nederland. Welkom thuis!

Chadar Prijzen/Data


 


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel in Delhi middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Overnachting in Leh in aangenaam maar eenvoudig guesthouse o.b.v. logies & ontbijt + diner, kamer op indeling
 • Lokale briefing op bestemming
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Engelssprekende lokale gids(en)
 • Kok
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 12 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
 • NL reisleider vanaf 8 deelnemers!
 • Entrees voor kloosters / sights in Leh volgens programma
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Luchthaven transfers in Inida (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent € 5 per nacht (deze reis € 50)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 150
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Inschakelen van een extra drager voor de dagrugzakken , cq. extra bagage (boven de 12kg)
 • Evt. fee voor gebruik video/fotocamara in kloosters
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg (± € 35 tot 55 afh van groepsgrootte)
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties

Chadar files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

link naar aanvraag digitaal visumformulier: http://www.vfsglobal.com/india/netherlands/Reisinformatie
Reisinformatie

Bekijk hier de reisinformatie incl paklijst: Volgt!

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!