Island Peak / Imja Tse, 6189m

Nepal - Island Peak BC - alpiene expeditie - Snow Leopard
Niveau

Zwaar
Technisch
Reisduur
23 dagen
Hoogste punt
6189m
Aantal loopdagen
16 dagen
Overnachten in
Lodges (op trek) en tent (op berg)
Mini expeditie

De naam Island Peak is eigenlijk een wat vreemde naam, gekozen omdat de berg een op zich staand eiland vormt onderaan de Lhotse – zuidwand. Mooier is het om de onbekende naam Imja Tse te gebruiken. Imja Tse ligt in het Imja dal, een zijdal in Solo Khumbu met de bekende dorpen Dingboche en Chhukung. In Solo Khumbu volgen we de lodges richting Imja dal. We schakelen als een mini-expeditie over op overnachtingen in tenten als we Chhukung verlaten en ons opmaken voor de beklimming van de berg.

Voor deze klim-trektocht zijn kennis van alpiene technieken vereist. De laatste dag naar de top worden stijgijzers gebruikt en gaat de groep aan (vast) touw.

 • Serieuze Himalaya Top 6.189m
 • Schitterend zicht op de enorme Nuptse-Lhotse zuidwand
 • Diverse routes naar de top
 • Technische beklimming

Island Peak / Imja Tse, 6189m dag tot dag


Vrijdag 29-10-2020 Vertrek NL
Zaterdag 30-10-2020 Aankomst Nepal, transfer naar hotel
Zondag 31-10-2020 Vrije dag Kathmandu en briefing, hotel

NB: Indien noodzakelijk middagbus naar Ramechhap, lodge

Maandag 1-11-2020 Vliegen naar Lukla, wandelen naar Phakding
Dinsdag 2-11-2020 Namche Bazar
Woensdag 3-11-2020 acclimatisatie-dag
Donderdag 4-11-2020 Phortse
Vrijdag 5-11-2020 Pangboche
Zaterdag 6-11-2020 Dingboche
Zondag 4-11-2020 acclimatisatie-dag
Maandag 5-11-2020 Chhukung
Dinsdag 6-11-2020 Island Peak basiskamp
Woensdag 7-11-2020 acclimatisatie-dag
Donderdag 8-11-2020 Island Peak High Camp
Vrijdag 9-11-2020 Beklimming Island Peak, 6189m, afdalen naar Basiskamp
Zaterdag 10-11-2020 reservedag
Zondag 11-11-2020 Retour naar Pangboche of Namche Bazar
Maandag 12-11-2020 Phakding
Dinsdag 13-11-2020 Retour in Lukla
Woensdag 14-11-2020 Lukla – ((RMC)) – Kathmandu
Donderdag 15-11-2020 Vrije dag Kathmandu
Vrijdag 16-11-2020 Vertrek uit Nepal
Zaterdag 17-11-2020 Aankomst in NL
+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek Amsterdam

Dag 1

Vlucht vanaf Schiphol naar Nepal

Aankomst Kathmandu

Dag 2

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu.
Het laatste uur van de vlucht naar Kathmandu heb je al een prachtig uitzicht op de Himalaya, bij goed weer tenminste! Het laatste stukje vlieg je over beboste kammen en rijstvelden de Kathmandu vallei binnen. Je landt op de luchthaven van Kathmandu en een uur later vind je jezelf in eens terug midden in de drukke chaos van de Nepalese hoofdstad.

Kathmandu bus naar Ramechhap

Dag 3

Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.
Nog geen 60 jaar geleden was Kathmandu niet bereikbaar over de weg en de toenmalige koning Mahendra liet zijn Rolls Royce aan de grens helemaal demonteren en op de ruggen van dragers naar Kathmandu brengen. Daar werd de wagen weer in elkaar gezet om door de koning gebruikt te kunnen worden voor ritjes in de stad. Ook in Kathmandu staat de ontwikkeling niet stil. Veel mensen komen naar de stad om er een betere toekomst te zoeken. In vrij korte tijd is het inwoneraantal omhooggeschoten tot rond de 1 miljoen.
Wat je direct opvalt als je van het vliegveld naar de stad rijdt is de chaos: geiten en schapen lopen op straat, men schijnt zowel links als rechts te rijden; er zijn fietsers, fietsrickshaws, scooter en motorrijders, taxi`s, vrachtwagens en scheef op de wielen staande bussen. De meeste voertuigen zijn ouder dan 15 jaar en uit sommige komen vervaarlijke zwarte roetwolken die beslist onaangenaam zijn als je er net achter rijdt. Bij het inhalen wordt niet gelet op de middenstreep (als die er al is) en met ware doodsverachting zwiept men net voor de aanrijding weer terug op de eigen rijstrook. Gevaarlijk is het overigens nauwelijks want bij nader onderzoek wordt er in Kathmandu niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, vaak langzamer, alleen het lijkt in deze drukte wel hard. Veel gebouwen zijn vervallen, maar er wordt ook veel nieuw gebouwd. De vrouwen dragen meest een saree (lange omslagdoek) en het duurt even voordat je alles wat zich aan geuren aanbiedt op een rijtje hebt: wierook, uitlaatgassen, mest, benzine, bloemen, zweet en rottend afval zijn het meest voorkomende. Kortom: een pandemonium aan indrukken dat je in eerste instantie (als je nog nooit buiten Westers gebied bent geweest) een cultuurshock kan bezorgen.

Sinds najaar 2019 worden er eigenlijk geen vluchten meer uitgevoerd van Kathmandu naar Lukla (grote spelbreker is mist / slecht weer), maar ga je eerst met de bus van Kathmandu in ong 5 uur naar Ramechhap. Hier overnacht je en de volgende ochtend vlieg je naar Lukla. Op de terugweg vlieg je ook naar Ramechhap en ga je terug naar Kathmandu.

Mocht het wel weer mogelijk worden om direct van/naar Lukla te vliegen vanuit Kathmandu, dan zullen we samen met onze agent naar de omboekmogelijkheden kijken. Idealiter laten we iedereen direct van/naar Lukla vliegen, maar het risico dat je vertraging oploopt is wezenlijk. Bij de start van de tocht is dat vervelend want je loopt direct achter de feiten aan. Op de terugweg kan het ronduit funest zijn in verband met mogelijk missen van de intercontinentale retourvlucht. Dus om de logistiek van de trektocht maximaal te kunnen garanderen, is de prijs die je betaalt dat je tweemaal een oncomfortabele busrit voor lief moet nemen (welke ten koste gaat van een halve dag Kathmandu).

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Vliegen naar Lukla, lopen naar Phakding

Dag 4

Vanuit Ramechhap vliegen we naar Solu Khumbu, het Everest-gebied. De toppen van de Langtang, Jugal en Rolwaling Himal trekken aan het oog voorbij vooradt we landen op de spannende airstrip van Lukla.

Het pad naar het ‘Dak van de Wereld’ begint met een afdaling naar de Dudh Kosi (= Melkrivier). Onderweg passeren we (het liefst linksom om een goed sonam af te dwingen!) gebedsmolens, gebedsmuren en rotsblokken die kleurig versierd zijn met spreuken en gebedsvlaggen. We overnachten in Phakding, met zijn eerste lange hangbrug over de rivier. (3 uur, 2650m)

Phakding - Namche Bazaar

Dag 5

Het pad langs de Dudh Kosi loopt ‘Nepali flat’ en voert over verschillende hangbruggen. Bij Jorsale is het toegangshek van het Sagarmatha National Park, dat beroemd is vanwege zijn flora en fauna. Bij de checkpost wordt de permit gecontroleerd en betaalt de sirdar de national park fee. In de pijnboombossen leven onder meer tahrs (wilde geiten), muskusherten en de danphe, een blauwe fazant die het wapen van Nepal opfleurt. Hoog boven het dal uit torenen de eerste sneeuwbergen (Kusum Kanguru en de Thamserku) op. Direct na de laatste hangbrug begint de steile klim van 600 meter naar Namche Bazar. Bij helder weer hebben we op een hoekje van dit schitterende bospad misschien een eerste blik op de verre Mount Everest! Na de vele haarspeldbochten toch nog onverwacht bereiken we het drukke, maar gezellige marktplaatsje Namche Bazar. (6 uur, 3450m)

Acclimatisatiedag

Dag 6

Een welverdiende vrije dag, bedoeld voor de noodzakelijke hoogte-aanpassing. Niet om 6 uur, maar om 7 uur thee op bed. In en rondom Namche Bazar is voldoende te bezichtigen, zoals: de Tibetaanse (zaterdag)markt bij de stupa, souvenirwinkels, bakkerijen, het Sherpa-museum (met expositie klimgeschiedenis Everest) en het National Park Headoffice (met expositie). Wie zich fit voelt, kan een rondwandeling maken naar het hogergelegen Khumjung en het Everest View Hotel. Wie Mount Everest en het verdere verloop van de tocht wil zien zonder ver te stijgen, maakt een kans bij het National Park Headoffice (achter het legerkamp).

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Namche - Phortse

Dag 7

In de ochtend kan er vanaf het brede, gemakkelijke pad volop genoten worden van de uitzichten op de Ama Dablam en de kolossale Nuptse-Lhotse-wand waar de top van de Mount Everest nog net bovenuit steekt. Ook de kam waarop het Thyangboche-klooster ligt, is al van veraf zichtbaar. Het pad duikt weer in de diepe, beboste kloof van de Dudh Kosi.Via Mong La dalen we af naar de rivier tot Phortse tenga. Daarna weer omhoog naar Phortse zelf.

Phortse - Pangboche

Dag 8

De Ama Dablam wordt steeds dominanter. We stijgen daarna geleidelijk boven de boomgrens uit. Pangboche is als Sherpa-nederzetting vrij typisch gebleven doordat er weinig toeristen overnachten. In het klooster werd een heuse yetiscalp bewaard, maar deze is helaas gestolen. (3 uur, 4000m)

Pangboche - Dingboche/Pheriche

Dag 9

In het kale landschap voorbij Pangboche wonen nog maar weinig mensen permanent. In de zomer grazen er yaks. Pheriche is een klein dorp met enkele lodges en de kliniek van de Himalayan Rescue Association waar regelmatig hoogtezieke trekkers langs komen die in te korte tijd naar boven zijn gestormd. Er zit dan niets anders op dan afdalen. We overnachten in Pheriche of het nabijgelegen Dingboche (5 uur, 4250/4410m)

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12

Acclimatisatiedag

Dag 10

Deze dag is te gebruiken als een rustdag en/of acclimatisatiedag, want het is goed om nog een keer op dezelfde hoogte te overnachten voordat we verder naar boven gaan. Wie zich goed voelt kan een schitterende wandeling maken richting Chhukhung in de Imja-vallei, om de hoek van Ama Dablam. Dit dal is omsloten door prachtige ijswanden en met helder weer is het uitzicht op Lhotse en Makalu vanuit dit dal fantastisch! De route loopt onderlangs de kolossale Lhotse-Nuptsewand (4-5 uur heen en weer).
Optioneel: Wie zich goed voelt kan boven Dingboche de eerste keer boven de 5000 klimmen. De Nankar Tshang staat met 5062 meter als zelfstandige top op de kaarten. Bij helder weer is het uitzicht op de noordwand van de Ama Dablam vanaf deze top fantastisch. We hebben ook mooi uitzicht op de hoofdkam waarvan de Pokalde de meest noordelijke top is.

Dingboche - Chhukung

Dag 11

We verlaten de trail naar het Everest basecamp. We gaan oostwaarts richting het 400 meter hoger (4730 m) gelegen Chhukung. |Het is een korte wandeldag, maar genoeg wegens het wennen aan de hoogte.

Island peak basecamp

Dag 12

Een uur of drie lopen vandaag, naar het basiskamp op 5200 meter.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15

acclimatisatiedag

Dag 13

Wennen aan de hoogte, wellicht een uitstapje naar een hoger punt en nog even oefenen met de stijgers, touwen etc.

Basecamp - High camp

Dag 14

We kiezen er voor om naar een tweede kamp op de helling te gaan. Het high camp wordt opgeslagen op 5700 m.

Island peak 6189

Dag 15

De klim naar de top van Island Peak begint geleidelijk tot we het steile gedeelte bereiken. Van zandpaden tot grasachtig, maar ook door het met rotsen bezaaide besneeuwde gedeelte. Het pad wordt smaller en we passeren de rotsachtige geul en betreden vervolgens de besneeuwde bergrug. Hier hebben we de touwen nodig om over een lastig gedeelte te komen . Geniet op de top en bewonder de hoogste toppen van de wereld, inclusief Everest zo dichtbij! We vergeten de topfoto niet en dalen vervolgens af tot het basiskamp.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Reservedag

Dag 16

Retour Pangboche of Namche

Dag 17

We gaan afdalen en laten het van de conditie afhangen of we in Pangboche slapen of direct doorlopen naar Namche. Dit hangt ook af van wat we op de reservedag hebben gedaan,

Phakding

Dag 18

Afdaling naar Phakding

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21

Phakding - Lukla

Dag 19

Het laatste stukje afdalen, daarna nog 1 klimmetje en we zijn weer in Lukla

Lukla-Ramechap-Kathmandu

Dag 20

Het wachten op deze vliegtuigjes is altijd een wat nerveuze bezigheid. Het is nooit zeker of het weer goed blijft of dat er toch weer meer wachtenden voor ons zijn. Uiteindelijk is het dan zover. We zitten in het 19-persoons vliegtuigje en stuiteren de steile startbaan af. Spectaculair! De Twinotters vliegen af en aan.

We vliegen naar Ramechhap waar de bus ons opwacht en weer terugbrengt naar Kathmandu, waar de drukte na drie weken in de bergen, ons rauw op het dak valt. Mocht je om een of andere reden niet met de reguliere vlucht kunnen vertrekken dan kunnen we alsnog een helikopter inschakelen. De meerkosten voor deze operatie wordt over de deelnemers verdeeld.

Kathmandu

Dag 21

Douchen, souvenirs kopen, genieten op één van de vele terrasjes in de stad, even naar huis bellen om vast verhaal te doen, e-mailen , stoere verhalen vertellen aan degenen die net zijn aangekomen, nog even naar die tempel die we nog niet gezien hadden of luieren in de tuin van het hotel.

+
Dag 22
Nepal - Island Peak BC - alpiene expeditie - Snow Leopard

Vetrek

Dag 22

Vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Island Peak / Imja Tse, 6189m Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start klimtocht v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
 • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • Hotelovernachting(-en) obv 2-pers kamer gedurende wandel/expeditie arrangement
 • Voorbereidingsbijeenkomst
 • Lokale briefing op bestemming
 • Korting voor eerste boekers! deeln 1+2: €75pp,
 • Co2 compensatie gehele reis: zowel vlucht als landarrangement!
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
 • Overnachtingen in lodges
 • Tijdens klim overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
 • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
 • Eettent, tafels & stoelen.
 • Engelssprekende Nepalese gids(en)
 • Klimsherpa's
 • Kok, keukenjongens
 • Dragers (voor bagagevervoer klimtocht: max 17 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
 • Algemene klimmaterialen (zoals bijv touwen)
 • Algemene medicijn- / EHBO-kit
 • NL reisleider vanaf 8 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Evt. toeslag eenpersoonstent
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Persoonlijke klimuitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Island Peak / Imja Tse, 6189m files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Download hier uw visum formulierAlgemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!