Jbel Saghro

Wandelreis Jbel Saghro Hoge Atlas Berber Ouarzazate | Snow Leopard 17
Niveau

Licht
Reisduur
10 dagen
Hoogste punt
2589m
Aantal loopdagen
7 dagen
vanaf € 750,-
Oerlandschap met grillige bergkammen, diepe kloven & bizarre rotsformaties

De Jbel Saghro is een bergrug in het zuidoosten van Marokko, gelegen achter de Hoge Atlas en tegen de Sahara. In de zomer is het er droog en heet. In de wintermaanden tref je er de Aít Itta nomaden aan met hun donkere kameelharen tenten. Het is een nog weinig bezocht gebied waar grillige, door wind en zand geërodeerde rotsformaties, het landschap steeds weer een ander uiterlijk geven. Tussen ezels en kamelen heb je het gevoel rond te dwalen in het oude testament.

Via Casablanca reizen we naar de woestijnstad Ouarzazate. De volgende dag rijden we per minibus naar de Vallée des Roses. In het Berberdorpje Aït Youl begint onze trektocht. Aanvankelijk lopen we nog langs kleine oasen en dorpjes met akkertjes in de valleien. Het landschap wordt langzaam droger, grilliger en ruwer. Vanaf de passen genieten we van dramatische uitzichten op de Hoge Atlas. Zeker als er sneeuw ligt op het massief van de M’Goun.

Kasbah
Na de pas Tizi n’ Tagmout komen we bij de oude kasbah Assaka n’ Ait Ouzine. Via een vruchtbare vallei met nog enkele dorpjes bereiken we in de leegte van een surrealistisch woestijnlandschap met grootse, geërodeerde rotsformaties. Vele hebben een aparte naam in het Berbers die verwijst naar hun bijzondere vorm. Hoogste punt tijdens de tocht is de Kouaouch op 2540 meter met een prachtig uitzicht. Langzaam dalen we daarna af tot aan Tagdilt en rijden dan terug naar Ouarzazate.

  • Fraaie vergezichten op de Hoge Atlas
  • Vallée des Roses
  • Aít Itta nomaden
  • Kasbahs

Jbel Saghro dag tot dag


Deze reis begint in de oude garnizoensstad Ouarzazate in het zuiden van Marokko. Vanaf hier rijden we de volgende ochtend naar de relatief vruchtbare Vallée des Dades. Net voorbij Qalat M’Gouna slaan we af naar het zuiden. Een laatste stukje ‘piste’ (onverharde weg) brengt ons naar het kleine Berberdorp Aït Youl. Hier staan de muildierdrijvers al op ons te wachten. Samen met hen, de gids en een kok, lopen we de komende zeven dagen door het steeds weer verrassende en veelvormige landschap van de Jebl Saghro. Het is een kaal en grillig bergdecor met soms een beetje groen en een verdwaalde kudde geiten. Waar water is zijn wat gecultiveerde akkertjes, een klein dorpje of enkele nomadententen. De omgeving varieert van een surrealistisch woestijnachtig droog landschap met geërodeerde rotsformaties en fraaie vergezichten, die onder meer blik bieden op de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas. Onderweg kamperen we meestal. Aan het einde van de wandeltocht overnachten we in een Berberhuis (gîte). Onze bagage wordt vervoerd op muildieren.

Na onze trektocht rijden we terug naar Ouarzazate. Hier kun je dan nog even in Marokkaanse sfeer nagenieten van alle indrukken, de laatste souvenirs kopen of een bezoek brengen aan de eeuwenoude en goed gerestaureerde kasbah Taorirt.

Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

01. Aankomst in Ouarzazate (1160 meter)
02. Ouarzazate – Ait Youl (1276 meter), minibus 1,5 uur, Ait Youl – Agoulzi (1543 meter), lopen 3,5 uur
03. Agoulzi (1534 meter) – “Tagmout” (1834 meter), lopen 6 uur – hoogste punt 2048 meter
04. Tagmout – Assaka-n-Aït Ouzzine (1659 meter) – plateau de Tine Ouayour (1732 meter), lopen 5 uur
05. Plateau de Tine Ouayour (1732 meter) – Irrisi (1640 meter) – Tagrara (1785 meter), lopen 5 uur – hoogste punt 1900 meter
06. Tagrara (1785 meter) – Almou-n-Ouarg (2257 meter), lopen 5 tot 6 uur
07. Almou-n-Ouarg (2257 meter), 3,5 tot 4 uur (incl. top) of (optioneel) 7 uur lopen, hoogste punt 2589 meter
08. Almou-n-Ouarg (2257 meter) – Tagdilt (1676 meter), lopen 5 uur – hoogste pas 2509 meter
09. Tagdilt (1676 meter)- Ouarzazate (1077 meter), minibus 1,5 uur
10. Ouarzazate naar Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Aankomst in Ouarzazate (1160 meter)

Dag 1

Onze reis begint in de garnizoenstad Ouarzazate aan de zuidzijde van de Hoge Atlas, aan de rand van de Sahara. Hier verblijven we in een hotel.

Ouarzazate - Agoulzi

Dag 2

Vanaf Ouarzazate rijden we de volgende ochtend naar de relatief vruchtbare Vallée des Dades. Net voorbij Qalat M’Gouna slaan we af naar het zuiden. Een laatste stukje ‘piste’ (onverharde weg) brengt ons naar het kleine Berberdorp Aït Youl. Hier staan de muildierdrijvers al op ons te wachten. Samen met hen, de gids en een kok, lopen we de komende zeven dagen door het steeds weer verrassende en veelvormige landschap van de Jbel Saghro. Het is een kaal en grillig bergdecor met soms een beetje groen en een verdwaalde kudde geiten. Waar water is zijn wat gecultiveerde akkertjes, een klein dorpje of enkele nomadententen. De omgeving varieert van een surrealistisch woestijnachtig droog landschap met geërodeerde rotsformaties en fraaie vergezichten, die onder meer blik bieden op de besneeuwde toppen van de Hoge Atlas.

Agoulzi – “Tagmout”

Dag 3

Vanaf ons bivak stijgen we langzaam naar een hoge pas op 1955 meter, de Tizi Nesfdre, Berbernaam voor ‘bijna eten’. Vanaf de pas hebben we grandioos uitzicht over de Hoge Atlas waarvan we zelfs de hoogste top, de Toubkal (4167 meter), in de verte kunnen zien. Nadat de zak met nootjes voor wat extra energie heeft gezorgd, dalen we af naar een kleine oase in een kloofje waar de oleanders weelderig groeien. Nu snappen we de naam van de pas: een idyllisch plekje met water, ideaal voor een stop om te eten. Wij lopen echter nog even door; de kloof weer uit en komen op een hoger plateau. Onderweg treffen we nomadenvrouwen aan en kinderen die kleedjes en (zelfgemaakte) sieraden laten zien, die ze zo graag aan die enkele toerist zouden willen verkopen. Voor hen vaak de enige bron van inkomsten. We stoppen op het plateau, net boven het lager gelegen het dorpje Tagmout (1750 meter), dat bestaat slechts uit enkele verspreid staande huizen.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

Tagmout - Assaka-n-Aït Ouzzine

Dag 4

Vanaf het kamp dalen we af naar de piste vlakbij Tagmout. Deze piste laten we rechts van ons liggen en gaan dan links over een breed zadel de volgende vallei in. Het landschap wordt droger, steenachtiger en surrealistischer. Het lijkt hier op een rotswoestijn. Even later wordt dit afgewisseld door een prachtige kloof. Dan komen we bij onze lunchplek in de bedding van een (nagenoeg) droogstaande rivier. We bevinden ons vlakbij een restant van een eeuwenoude kasbah met daarbij een watertje. In de directe omgeving zien we een variatie aan bomen, oleanderstruiken, palmen met in de toppen een grote hoeveelheid mistletoe/maretakken/vogellijm met rode besjes (wie durft zich hierdoorheen te begeven om vervolgens straffeloos gekust te worden`). ’s Middags lopen we over een hooggelegen pad, komen door een nogal winderig dorp om uiteindelijk te stijgen naar onze kampplek onder de tafelbergen die we al eerder vandaag vanuit de verte hadden gezien. Vlakbij is wederom gelegenheid tot wassen.

Plateau de Tine Ouayour

Dag 5

Vanaf het plateau lopen we eerst over een wijdse vlakte met soms ineens een veldje laaggroeiende palmen. Het uitzicht reikt ver en de wolken laten mooie patronen zien, hetgeen het geheel tot een schilderachtig landschap maakt. Dan dalen we af over een stuk met prachtig gevormde rotsen die leiden tot een evenzo mooie kloof waar doorheen we afdalen. We lopen vervolgens door tot een ruïne van een kasbah, alwaar lunch. De muur van deze oude kasbah biedt ons beschutting tegen zon en wind.
Vlak na de lunch zetten we de stijging in over een zigzag-pad. Nadat we de pas bereikt hebben, lopen we nog een klein stukje om bij een berberhuis uit te komen. Hier worden we gastvrij ontvangen. De keuze is aan ons: hier overnachten of even verderop kamp maken. Indien gewenst kan de gids hier een geitje kopen voor bij het avondmaal.

Tagrara – Almou-n-Ouarg

Dag 6

Vandaag zullen we voor het grootste deel stijgen door een open vallei, alwaar vele kleine bebouwde akkertjes. Hier moet dus ook water zijn. Wellicht komen we hier ook nog kamelen tegen. Net voor de pas stoppen we voor de lunch. We zien een enkele jeneverbesstruik die zich in de loop der jaren prachtig gevormd hebben. Af en toe zien we zelfs een huis. In de verte horen we geiten en schapen met hun herders. Bij de volgende pas op 2300 meter hebben we zicht op de top die we de volgende dag zullen/kunnen beklimmen (2589 meter). Eerst dalen we af naar ons kampement. Naar zeggen zou dit de koudste kampeerplek moeten zijn van deze wandelreis. We staan vlakbij een nomadenfamilie. Zodra zij ons in de gaten hebben zoeken zij toenadering om hun verkoopwaar, die zo typisch is voor de Saghro (sjaaltjes, tierelantijntjes), aan de man te brengen. Wellicht zijn zij bereid om ons hun nomadenverblijf te laten zien, nadat we wat kleine dingetjes van ze gekocht hebben. Een snoepje wordt overigens ook enorm gewaardeerd. Op deze plek zullen we twee nachten blijven.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9

Almou-n-Ouarg

Dag 7

We kunnen uitslapen; de tenten hoeven vandaag niet afgebroken te worden. Als te doen gebruikelijk gaan we rond 09.00 uur op pad. In anderhalf uur lopen we naar een klein plateautje, vanaf waar uitzicht op de bekende Bab-n-Ali.
Vanaf deze plek bestaat de keuze om rechtstreeks door te lopen naar onze lunchplek (één uur verder). Desgewenst is het vanaf deze plek mogelijk om langs een ander, relatief eenvoudig, pad terug te keren naar ons kamp. Echter, voor diegenen die Bab-n-Ali van dichterbij willen zien (een absolute aanrader) bestaat de mogelijkheid om door te lopen naar een groot plateau. Vanaf deze pek heb je een prachtig uitzicht en is de moeite waard van een extra drie uur lopen (heen-en-terug). Eenmaal aangekomen bij onze lunchplek kunnen we meteen eten. Onze kok en zijn assistent hebben alle voorbereidingen getroffen voor deze late lunch.
Vervolgens kunnen we nog een topje doen (het hoogste punt van deze reis). De laatste paar meters zullen we moeten klauteren over de rotsen. We tikken de 2600 meter weliswaar net niet aan, maar genieten van de prestaties van vandaag en van het schitterende uitzicht naar alle kanten. Voldaan keren we terug naar onze bivak.

Almou-n-Ouarg - Tagdilt

Dag 8

We lopen naar een plateau om vandaaruit onze laatste “colletjes” te doen. We kijken nog éénmaal terug op het prachtige gebied waar we de afgelopen dagen doorheen zijn getrokken. Om ons heen zien we vele jeneverbesstruiken in bizarre vormen. Vanaf de pas zullen we afdalen langs bijzonder gevormde rotsen die zo kenmerkend zijn voor dit gebied. Op de achtergrond hebben we wederom zicht op de besneeuwde toppen van het M’Goun massief en de Toubkal (met 4168 meter de hoogste berg van Marokko). We overnachten bij Brahim (gîte d’etappe) in het plaatsje Tagdilt, maar voor we hier aankomen worden we door één van onze muilezeldrijvers gevraagd om bij hem thee te komen drinken. Omdat dit toch op ons pad is, nemen we dit aanbod graag aan.
De gîte d’étappe heeft de beschikking over enkele douches en voor de koude avonduren een gaskachel. Lekker om hieromheen plaats te nemen en gezellig na te praten over deze inmiddels nagenoeg volledig volbrachte wandelreis. ’s Avonds nemen we afscheid van onze begeleiders.

Tagdilt - Ouarzazate

Dag 9

Een minibus staat al vroeg klaar om ons terug naar Ouarzazate te brengen. Onderweg bestaat de gelegenheid voor een stop om wat te drinken of om de markt in Qalat M`Gouna of Skoura te bezoeken. In Ouarzazate heb je nog alle tijd om lekker rond te lopen, de gerestaureerde Kasbah Taorirt te bezoeken of de Atlas filmstudio’s. Ook kun je een excursie maken naar het oude kasbah dorp Aït Benhaddou. Of wat dacht je van een verkwikkend bezoekje aan een hamam (Marokkaans badhuis)`

+
Dag 10
Wandelreis Jbel Saghro Hoge Atlas Berber Ouarzazate | Snow Leopard 17

Ouarzazate naar Amsterdam

Dag 10

De terugvlucht staat vandaag gepland en we nemen afscheid van het mooie Marokko.

Jbel Saghro Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • Groepsvervoer naar start trektocht v.v.
  • Alle overnachtingen in steden op basis van logies in twee/driepersoonskamers.
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
  • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
  • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • Engelssprekende Marokkaanse gids
  • Nederlandse reisbegeleiding vanaf 11 deelnemers
  • Kok
  • Muildierdrijvers
  • Bagagevervoer trektocht: max 12 kg per persoon)
  • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Luchthaven transfers in Marokko (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent € 45
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer € 60
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Maaltijden wanneer we niet op trek zijn
  • Flessen mineraal water tijdens trektocht
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties

Jbel Saghro files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Er is geen visum nodig.



Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Volgt





Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!