Lower Dolpo

Trektocht Dolpo Lower Upper Inner Phoksumdo Nepal | Snow Leopard (17)
Niveau

Uitdagend
Reisduur
31 dagen
Hoogste punt
5200m
Aantal loopdagen
23 dagen
hoogste kamp
4450
Overnachting in
tenten
vanaf € 3195,-

Dolpo, het woeste en verlaten land achter de Dhaulagiri was lange tijd van de buitenwereld afgesloten, maar is in 1988 weer opengesteld en staat onder bescherming als Shey Phoksumdo National Park. Dit afgelegen en ongerepte hoogland wordt getekend door de bewoners met hun boeddhistische cultuur en natuurlijk door de ruige landschappen. Hoge bergpassen en valleien bemoeilijken de toegang en stellen hoge eisen aan de fysieke en mentale gesteldheid van de deelnemer.

  • Ruige en ongerepte regio
  • Eeuwen terug in de tijd in Dho
  • Ervaar de lokale bevolking: Dolpo-pa
  • Het onovertroffen Phoksumdo meer

Lower Dolpo dag tot dag


Reisschema (richtlijn)

01. Vlucht naar Nepal
02. Aankomst in Kathmandu
03. Kathmandu
04. Kathmandu – Beni, 9 – 10 uur, 1000m
05. Reservedag
06. Beni – Dharapani, 2 + 5-6 uur, 1540m
07. Dharapani – Lumsum, 6 uur, 1900m
08. Lumsum – Jalja La (3350m) – Rivercamp, 6 uur, 3100m
09. Rivercamp – Dhorpatan 2900m – Forest Camp, 6,5 uur, 3050m
10. Forest Camp – Thankur, 6,5 uur, 3250m
11. Thankur – Tadopani, 6-7 uur, 2100m
12. Tadopani – Dhule, 5 uur, 3335m
13. Dhule – Seng Khola, 7 uur, 3880m
14. Seng Khola – Purbang, 5 uur, 4050m
15. Purbang – Sahartara / Tarakot, 7 uur, 2980m
16. Tarakot (Rustdag)
17. Sahartara – Lahini, 7 uur, 3250m
18. Lahini – Toltol, 6 uur, 3525m
19. Toltol – Dho, 6 uur, 4080m
20. Rustdag in Dho
21. Do – Tok Khyu, 3 uur, 4200m
22. Tok Khyu-Numa La (5190m) – Baga La BC, 7 uur, 4450m
23. Baga La BC – Baga La (5200m) – Yak Karka, 7 uur, 3860m
24. Vallei-kamp – Phoksumdo meer (korte dag), 2 uur, 3700m
25. Phoksumdo – Reji – Sepka, 6,5 uur, 3150m
26. Sepka – Sulighat of Dunai, 4 – 5 uur, 2150m
27. Sulighat / Dunai – Juphal, 3 – 4 uur, 2350m
28. Juphal – Nepalganj – Kathmandu, 0,5 + 1 uur, 1300m
29. Kathmandu
30. Terugvlucht naar Amsterdam
31. Aankomst in Amsterdam.

Een avontuurlijke reis naar een land als Nepal kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De sirdar (de verantwoordelijke lokale gids) beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

Dolpo, het woeste en verlaten land achter de Dhaulagiri was lange tijd van de buitenwereld afgesloten, maar is in 1988 weer opengesteld en staat onder bescherming als Shey Phoksumdo National Park. Dit afgelegen en ongerepte hoogland wordt getekend door de bewoners met hun boeddhistische cultuur en natuurlijk door de ruige landschappen. Hoge bergpassen en valleien bemoeilijken de toegang en stellen hoge eisen aan de fysieke en mentale gesteldheid van de deelnemer.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vlucht Amsterdam-Kathmandu

Dag 1

Vanaf Schiphol vliegt u met een overstap naar Kathmandu.

Aankomst Kathmandu

Dag 2

Het laatste uur van de vlucht naar Kathmandu heb je al een prachtig uitzicht op de Himalaya, bij goed weer tenminste! Het laatste stukje vlieg je over beboste kammen en rijstvelden de Kathmandu vallei binnen. Je landt op de luchthaven van Kathmandu en een uur later vind je jezelf in eens terug midden in de drukke chaos van de Nepalese hoofdstad.

Kathmandu ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte. Natuurlijk weet iedereen van de aardbevingen die in delen van Nepal hebben huisgehouden.
In de nieuwere wijken van Kathmandu is de schade beperkt gebleven. De oude monumenten, tempels en paleizen hebben wel de nodige schade opgelopen evenals vele oudere huizen in het oude centrum van de stad. Dat neemt niet weg dat de stad nog steeds een grote charme heeft en nog steeds is het geweldig om te dwalen door de kleurrijke straten en markten. Nog geen 60 jaar geleden was Kathmandu niet bereikbaar over de weg en de toenmalige koning Mahendra liet zijn Rolls Royce aan de grens helemaal demonteren en op de ruggen van dragers naar Kathmandu brengen. Daar werd de wagen weer in elkaar gezet om door de koning gebruikt te kunnen worden voor ritjes in de stad. Ook in Kathmandu staat de ontwikkeling niet stil. Veel mensen komen naar de stad om er een betere toekomst te zoeken. In vrij korte tijd is het inwoneraantal omhoog geschoten tot rond de 1 miljoen.

Wat je direct opvalt als je van het vliegveld naar de stad rijdt is de chaos: geiten en schapen lopen op straat, men schijnt zowel links als rechts te rijden; er zijn fietsers, fietsrickshaws, scooter en motorrijders, taxi`s, vrachtwagens en scheef op de wielen staande bussen. De meeste voertuigen zijn ouder dan 15 jaar en uit sommige komen vervaarlijke zwarte roetwolken die beslist onaangenaam zijn als je er net achter rijdt. Bij het inhalen wordt niet gelet op de middenstreep (als die er al is) en met ware doodsverachting zwiept men net voor de aanrijding weer terug op de eigen rijstrook. Gevaarlijk is het overigens nauwelijks want bij nader onderzoek wordt er in Kathmandu niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, vaak langzamer, alleen het lijkt in deze drukte wel hard. Veel gebouwen zijn vervallen, maar er wordt ook veel nieuw gebouwd. De vrouwen dragen meest een saree (lange omslagdoek) en het duurt even voordat je alles wat zich aan geuren aanbiedt op een rijtje hebt: wierook, uitlaatgassen, mest, benzine, bloemen, zweet en rottend afval zijn het meest voorkomende. Kortom: een pandemonium aan indrukken dat je in eerste instantie (als je nog nooit buiten Westers gebied bent geweest) een cultuurshock kan bezorgen.

Kathmandu: briefing en evt sightseeing

Dag 3

Vandaag en dag voor de lokale briefing en sightseeing Kathmandu.

Aan het begin van de reis heb je tijd vrij te besteden in Kathmandu en omstreken. Een eerste wandeling door Kathmandu is overweldigend. Durbar Square met z’n aaneenschakeling van tempels en z’n smalle zijstraten vol kleurrijke mensen, handel en vertier is hét centrum en ademt een sfeer waarmee de hele oude stad is doortrokken. Iets verder liggen de prachtige Boeddhistische Stupa’s van Swayambhunath en Bodnath. Dat geldt ook voor Pashupatinath, een hindoetempelcomplex met crematie ghats (kades) aan de oever van de heilige Bagmati-rivier. De twee koningssteden Patan en Bhaktapur liggen net buiten Kathmandu. De “middeleeuwse sfeer” wordt er bepaald door de oude bebouwing, de tempels en de smalle straatjes, waar geen gemotoriseerd verkeer kan komen. Zelfs de stadsdelen zijn hier nog volgens het kastensysteem gegroepeerd. Patan heeft een fascinerend centraal Durbar Square met vele tempels, standbeelden en een koninklijk paleis. Tevens bevindt zich hier een van de mooiste boeddhistische kloosters in Nepal.

Bhaktapur was het meest oorspronkelijk gebleven en totaal autovrij. De aardbevingen hebben hier wel een grote schade aangericht en we moeten even afwachten hoe deze stad zich herstelt.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
900M

Kathmandu - Beni

Dag 4

De avontuurlijke reis begint met een busreis via Pokhara naar Beni, gelegen aan de Kali Gandaki. Afhankelijk van de toestand van de weg een rit van zo’n 10 uur. Overnachting in Beni.

900M

reservedag

Dag 5

omdat het eindpunt dat we per bus bereiken volledig afhankelijk is van het Nepalese ‘wegennet’.
NB: Mocht de reserve-dag hier niet gebruikt worden, dan kan deze later in de reis worden ingezet, bijvoorbeeld rondom dag 18, 19, of 20.

1540M

Beni - Dharapani

Dag 6

Bus (ca. 2 uur), daarna lopen
Vandaag nog een stuk met de bus. Waar die precies stopt hangt er van af hoe de weg er bij ligt na de laatste moesson. Hopelijk lukt het tot Babiyachaur of Darbang te rijden.
In Darbang steken we de zoveelste hangbrug over en bereiken de linkeroever van de Myagdi Khola. Het pad boven de rivier is hier en daar slecht en glad door los puin en vergt op sommige plaatsen extra concentratie! Licht stijgend naar Phedi, langs een kam met pijnbomen. De eerste klim begint steil, later minder steil naar het drukke dorp Dharapani. Even buiten dit dorp is een prima kampeergelegenheid en tevens uitzichtspunt. (6 uur, 1540m).

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
1900M

Dharapani - Lumsum

Dag 7

We beginnen gelijk met een klim naar 1730 meter, waarna je tijdens de makkelijke afdaling Takum ziet liggen. Na Takum krijg je uitzicht op de Myagdi Khola vallei. Op de terrassen boven Takum wordt in het najaar gierst en sorghum verbouwd. In het dorpje zelf zijn juist veel vruchtenbomen te vinden. Op ongeveer 1800 meter hoogte is een uitzichtpunt vanwaar we een goed overzicht hebben over de te volgen route. Wij lopen verder naar Lumsum. (6 uur, 1900 m).

3100M

Lumsum - Jalja La (3350m) - Rivercamp

Dag 8

De lange klim naar de Jalja La is niet extreem, maar wel inspannend. Eerst lopen we lange tijd door immense rododendron bossen. De top van de Jalja La is een vlak weidegebied met uitzicht op diverse toppen van het Dhaulagiri-massief. (6 uur, 3100m).

3050M

Rivercamp - Dhorpatan 2900m - Forest Camp

Dag 9

Vandaag een redelijk eenvoudige wandeldag, alleen aan het einde zit een behoorlijke klim. We dalen heel langzaam door uitgestrekt oerbos. Naaldbomen en baardmossen die aan de takken van reusachtige jeneverbesbomen hangen. De route brengt ons naar de vlakte van Dhorpatan, een brede vallei waar Tibetaanse vluchtelingen zich hebben gevestigd. We passeren de voormalige airstrip en gaan tussen de akkers door verder omhoog. We kamperen in Forest Camp, gelegen in mooie vallei. (6,5 uur, 3050 m).

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
3250M

Forest Camp - Thankur

Dag 10

De komende dagen steken we in noordelijke richting door het bosrijke Dhorpatan Royal Hunting Reserve de Dhaulagiri keten over. Hier lopen we dwars over veel bergkammen, wat veel hoogtemeters betekent! De eerste pas heet Phaguni Duri en ligt op ongeveer 4000m.

Hier kun je soms wild zien (bv. vos en/of wolf), en met extreem veel mazzel wellicht zelfs een luipaard. Vandaag stijgen we het grootste gedeelte van de tijd, afgewisseld met korte dalingen. Na de lunch volgt een steile klim naar de pas. Bij helder weer heb je hier vanzelfsprekend prachtig uitzicht op de
hoge toppen en de bergkammen in het noorden. De afdaling is met uitzondering van het laatste deel (steil) redelijk eenvoudig. (6,5 uur, 3250m).

2100M

Thankur - Tadopani

Dag 11

Ook deze dag dalen we naar de rivier om vervolgens aan de andere kant gelijk weer net zo hard omhoog te moeten!
Deze regio is echt afgelegen en mensen hebben hier bijzonder weinig bezittingen. Hun enige prioriteit is eten op tafel te kunnen zetten voor hun gezinnen, iets wat hier alleen al niet bijzonder eenvoudig is. Dit is het gebied waar het maoïstische verzet begonnen is (Rukum).
Regelmatig worden we om een vrijwillige bijdrage gevraagd om het dorp verder te helpen bij het bouwen of onderhouden van het schooltje of om de armen van het dorp wat hulp te bieden.
Overnachting op een kruispunt van 2 riviertjes. Links en rechts van de kampeerplaats zijn warme bronnen, heerlijk voor het wassen! (6-7 uur, 2100m).

3335M

Tadopani - Dhule

Dag 12

Vandaag is niet al te lange loopdag (5 uur), maar wel een behoorlijk pittige dag met een redelijk lange en steile klim! Aan de overkant van de rivier gaat het rap omhoog. Via een vlakker gedeelte komen we bij de volgende steile en lange klim. Dhule bereiken we met de lunch. Dhule is een klein plaatsje met een winkeltje(koekjes) en een plaatselijke kroeg. (5 uur, 3335m).

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
3880M

Dhule - Seng Khola

Dag 13

’s Ochtends stijgen we gelijk naar de Nautale La op ongeveer 3900 meter. Onderweg hebben we aan twee zijdes schitterend uitzicht. Op de pas kan je de Jalja-La nog zien liggen. Hier zijn we omringd door extreem ruig gebergte, de ultieme habitat voor het sneeuwluipaard. Nog geen enkele klant van ons heeft er ooit een gezien, veel verder dan verse sporen in de sneeuw is vooralsnog niemand ooit gekomen. Hier zijn we veel blauwschapen te vinden, de favoriete maaltijd van een van de meest illustere dieren op aarde. We kijken neer op de bossen die we voorlopig achter ons laten. Na de pas dalen we (steil) eerst een paar honderd meter.
De route over de ridge naar Pelma is goed te overzien en redelijk vlak (little down, some more up..) Nepali style vlak uiteraard. Ons kamp ligt aan de Seng Khola. We zitten hier op hoogte dus zal het ’s nachts streng kunnen vriezen! (7 uur, 3880m).

4050M

Seng Khola - Purbang

Dag 14

Een korte wandeldag waarbij de lokale omstandigheden bepalen hoe eenvoudig of uitdagend het zal zijn. We lopen lange tijd over desolate hellingen, die mogelijk besneeuwd kunnen zijn naar de Baradaha La op ongeveer 4450 meter. Het uitzicht op deze hoogte is letterlijk adembenemend. We kunnen de Lang La al zien liggen, de poort naar het Dolpo gebied. Morgen gaan we over deze pas heen.
Een stukje voor Purbang is tussen 2 stroompjes een vlak stuk land waar het goed kamperen/wassen is. In Purbang zelf, indien we doorlopen, is geen stromend water. (5 uur, 4050m).

2980M

Purbang - Sahartara / Tarakot

Dag 15

Wederom kunnen we het ontbijt gelijk verteren bij de eerste klim! We lopen naar een voor-pas van de Jang La (4500m). Na de pas gaan we lang afdalen naar Sahartara, een klein dorpje in de buurt van Tarakot. De kale berghellingen maken langzaamaan weer plaats voor bossen. Looptijd ongeveer 7 uur met een zware en lange afdaling tot aan de kampeerplaats. (7 uur, 2980m).

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
2980M

Tarakot (Rustdag)

Dag 16

Tarakot is een verzameling dorpjes van Tarali`s, een Magar-groep, die door nauwe handelscontacten met de Tibetanen de lamaïstische religie hebben overgenomen. Diverse stupa’s en huistempels zijn hier te bewonderen. Vandaag kun je een bezoek brengen aan het oude tempeltje in Taragompa of gewoon luieren in het kamp. Een rustdag biedt verder natuurlijk de mogelijkheid alle kleren eens te wassen.

3250M

Sahartara - Lahini

Dag 17

De komende drie dagen lopen we door de een nauwe kloof (Tarapvallei) naar het noordoosten. Deze dag begint met een steile afdaling langs het fort van Tarakot, naar de Bheri rivier. In deze regio van Nepal zijn trekkinggroepen nog echt bijzonder en soms staan de bewoners op de daken om ons voorbij te zien trekken. Hier betreden we het begin van de kloof.

Het pad is hier aanzienlijk verbeterd en er zijn bruggen gebouwd. Het pad slingert geleidelijk omhoog door prachtige oerbossen en langs watervallen die in de Tarap-rivier uitkomen. Lahini is een mooie kampeerplek aan de oevers van de rivier, het water is uiteraard koud, maar ook verkwikkend na een dag klimmen. (7 uur, 3250m).

3525M

Lahini - Toltol

Dag 18

Vandaag is een redelijk korte en eenvoudige dag. Eerst klimmen we weer en daarna gaat het Nepali flat richting ons kamp aan de rivier. Het pas is spectaculair maar ook erg goed begaanbaar, gelukkig maar want we lopen hier langs steile afgronden met diep beneden ons een kolkende rivier. Dit gegeven in combinatie met kale en soms loodrechte rotswanden doet niet iedereen zich even comfortabel voelen. In dit gebied komen er steeds meer yaks voor. (6 uur, 3525m).

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21
4080M

Toltol - Dho

Dag 19

Vandaag verlaten we de kloof weer. Dit gedeelte is erg nauw, waardoor het zonlicht slechts tijdelijk de omgeving kan verwarmen. Verder is vriest het hier vanwege de hoogte praktisch altijd. We stijgen langzaam weer naar meer dan 4000 meter hoogte. Vanaf de pas aan het einde van de kloof kijk je het dal in waardoor we naar Dho zullen lopen. De Tarap vallei is een brede vallei in een bergwoestijn waar op de hellingen alleen maar struiken groeien. Door zonlicht en schaduwen van wolken krijgen de bergen de meest schitterende kleuren. Na een redelijk korte afdaling wordt de vallei wat breder en we lopen stroomopwaarts naar het noorden. Tenslotte verschijnt in de verte, aan het eind van het dal Dho Tarap, een groep originele Tibetaanse dorpjes. Er zijn hier gebedsmuren en veel Stupa`s en van verre is al de witgekalkte Tibetaans-boeddhistische Gompa te herkennen. (6 uur, 4080m).

4080M

Rustdag in Dho

Dag 20

Het is onwerkelijk hoe de wereld er hier uitziet. We nemen dan ook een hele dag de tijd om deze bijzondere plek op het gemak te verkennen! Er zijn een aantal kleine maar interessante kloosters waaronder ook o.a. een Gompa van de Bon-po sekte, een voorboeddhistische religieuze variant.
’s Morgens lopen we naar de Ship Chhok gompa in een zijdal van de Dho Tarap vallei, overal staan chörtens in een werkelijk schitterend landschap, waar ook de sneeuwluipaard leeft. De Kakar gompa ligt op een strategische plaats boven Dho en is alleen al om zijn uitzicht over de gehele vallei een bezoek waard.

De mensen, Dolpo-pa, die in deze Centraal-Aziatische afgelegen berggebieden leven gaan puur Tibetaans gekleed in ruwe wol en schoenen met yakleren zolen. Hun huizen zijn robuust gebouwd met dikke muren van keien en getooid met gebedsvlaggen. Men heeft een semi-nomadisch bestaan en trekt in het warmste deel van het jaar rond met kuddes schapen en yaks op de hoge bergweides. Belangrijk voor hen is de doorvoerhandel van zout uit Tibet en daarnaast worden boter en wol uitgewisseld tegen o.a. granen en andere produkten uit het zuiden.

In het voorjaar kan je gadeslaan hoe de akkers geploegd worden met de yaks. In het najaar is men aan het oogsten en dorsen. Op deze hoogte kan alleen nog gerst als voedingsgewas worden verbouwd op geïrrigeerde velden. Verder leeft men van wat knolgewassen en veeteeltprodukten.

4200M

Do - Tok Khyu

Dag 21

Het is slechts 3 uur langs de Tarap Khola stroomopwaarts lopen naar Tok Khyu, gelegen aan de voet van de Numa la. Onderweg lopen we door fraaie dorpen en het is aan te bevelen om het rustig aan te doen en zoveel mogelijk van dit bijzondere deel van de tocht in je op te nemen.
Hier zijn opnames gemaakt voor de verfilming van Seven Years in Tibet van Heinrich Harrer. Vrouwen halen de oogst binnen, terwijl mannen bezig zijn om het akkerland om te ploegen. Er is één grote school in de vallei, de Crystal Mountain School. Zo’n honderd kinderen uit de wijde omgeving gaan naar deze school. Ze krijgen zeven maanden per jaar les en velen van hen verblijven die tijd bij gastgezinnen. In de vijf wintermaanden is de school gesloten. Ons kamp bevindt zich net buiten het laatste dorp bij het begin van de klim naar de volgende pas. (3 uur, 4200m).

+
Dag 22
+
Dag 23
+
Dag 24
4450M

Tok Khyu - Numa La (5190m) - Baga La Basecamp (BC)

Dag 22

Tok Khyu – Numa La (5190m) – Baga La Basecamp (BC)
We verlaten de min of meer bewoonbare wereld en volgen de Tarap Khola. De laatste huisjes die we zien zijn Shering gompa en staan aan de andere kant van de rivier op de helling van deze boomloze berg. We klimmen verder langs de besneeuwde hellingen van de Numa La. Aan het eind van de ochtend bereiken we de top, de Numa La (5190m). Het is een breed zadel dat gemarkeerd wordt door chörtens met gebedsvlaggen.

We hebben een fantastisch uitzicht over de grijze en roodbruine bergen van Inner Dolpo en Tibet. Goed zijn de plooiingen in de bergruggen te zien. Bij mooi weer kun je in het zuidoosten de Dhaulagiri Himal zien.
We dalen aan de ander kant van de pas af, het is een lange afdaling over een vage route die vaak bedekt is met sneeuw. We zien hier nog enkele Bharhal schapen op de steile hellingen. Nadat we de de Chhadha Chu zijn overgestoken stijgen we nog 100 meter, waarna de laatste 45 minuten van de route langs berghellingen in een Grand Canyon-achtige omgeving gaat. (7 uur, 4450m).

3860M

Baga La Basecamp - Baga La (5200m) - Yak Karka

Dag 23

Opnieuw een prachtige dag vandaag. In een uur of 4 klimmen we naar de Baga La en onderweg genieten we van het prachtige uitzicht op de kale en soms besneeuwde toppen van de bergen om ons heen. Ook vandaag zien we de gebedsvlaggen op de pas al van verre. Eenmaal boven op de Baga La (5180m) hebben we een magnifiek uitzicht. Bij goed weer heb je een prachtig uitzicht op het Kanjiroba massief in het noordwesten en andere spitse bergen rondom ons heen.

De lange afdaling is steil en vermoeiend. Aan het einde ervan lunchen we en dan gaat het verder richting het Phoksumdo meer (3650m). Overnachting in de vallei. (7 uur, 3860m).

NB: Tenzij iedereen zich fit genoeg voelt om de laatste 2-3 uur naar Phoksumdo door te lopen.

3600M

Vallei-kamp - Phoksumdo meer (korte dag)

Dag 24

Indien we zijn doorgelopen gisteren hebben we nu een rustdag aan het Phoksumdo Lake. Slapen we in Yak Kharka, dan ben je rond koffietijd bij het meer.
Voldoende vrije tijd vandaag, dus en ruimschoots gelegenheid om Ringmo te bekijken en om het Bon-Pö gompa aan het meer te bezoeken. Er zijn hopelijk monniken aanwezig! Peter Matthiessen, de auteur van de klassieker De Sneeuwluipaard, kon alleen de buitenkant bewonderen.

+
Dag 25
+
Dag 26
+
Dag 27
3150M

Phoksumdo - Reji - Sepka

Dag 25

Vanuit Ringmo stijgen we geleidelijk en op ons gemak naar het laatste uitzicht op het meer. Vervolgens passeren we onderweg ook nog de hoogste waterval van Nepal (200m). Op weg naar beneden komen we langs Sumduwa (3200 meter), het hoofdkwartier van het Phoksumdo National Park. We kruisen de rivier gedurende de dag een flink aantal keren en lopen parallel aan de rivier door mooie bossen. (6,5 uur, 3150m).

2150M

Sepka - Sulighat of Dunai

Dag 26

We volgen de Suli Khola richting Dunai, de districtshoofdstad van deze regio. De regio is mede bekend door de lotus-achtige plant ‘chuk’ genaamd die men zowel gebruikt voor azijn als voor medicijnen. Het landschap wordt weer bruin en dor. Tegen de hellingen zien we weer diverse dorpjes waar de bewoners bezig zijn om de oogst binnen te halen. We passeren de dorpjes Hanke, Roha en Parela onderweg, deze dorpsnamen betekenen: oog, wenkbrauw en wimper. (4 uur, 2150m).

2350M

Dunai / Sulighat - Juphal

Dag 27

Dit is de laatste loopdag, naar Juphal. We lopen door Dunai waar we voor het eerst tijdens onze trek winkeltjes zien met een ruime sortering aan levensmiddelen. De straatjes zijn hier geplaveid, onze route volgt de rivier en kort voor het dorp Dangi Bhara gaat het vrij steil omhoog. Het dorp is op terrassen gebouwd en boven het dorp hebben we een prachtige terugblik op de akkers en de Thuli Bheri, om dan het laatste klimmetje naar Juphal te maken. Onze laatste kampeerplaats (2350m) is in de tuin van een hotelletje net beneden de airstrip van Juphal. (4 uur, 2350m).

+
Dag 28
+
Dag 29
+
Dag 30
1300M

Juphal - Nepalganj - Kathmandu

Dag 28

Vandaag vliegen we terug van Juphal via Nepalganj naar Kathmandu. Ook nu weer is het afwachten of er gevlogen kan worden.

1300M

Vrije dag Kathmandu

Dag 29

Een dag om rustig na te genieten of bij te komen. Sightseeing is natuurlijk ook mogelijk.

Bijv. sightseeing Patan. Toen in 1482 koning Yaksha Malla overleed werd zijn land verdeeld onder zijn drie zoons en dochter. Zo ontstonden de koningssteden Kathmandu. Patan, Bhaktapur en Banepa. Patan met zijn prachtige kunst en architectuur staat bekend om zijn nijverheid in brons, zilver en koper. U brengt een bezoek aan Patans Durbar Square, de koninklijke baden, de tempels Mahaboudha en Krishna Mandir en de gouden tempel Hiranya Verna Mahabihar.

1300M

Vertrek uit Nepal

Dag 30

Vandaag vertrekt u weer uit Nepal. Veelal vertrekken de vluchten ’s avonds en kunt u deze dag nog van de vele facetten van de hoofdstad genieten. De transfer naar de luchthaven vertrekt zo’n 3 uur voor vertrek.

+
Dag 31
Trektocht Dolpo Lower Upper Inner Phoksumdo Nepal | Snow Leopard (17)

Aankomst Nederland

Dag 31

Veelal in de vroege ochtend komt u weer aan in Nederland.
Afh van de verkozen airline en het vluchtschema kunt u ook pas ’s ochtends op dag 29 vertrekken uit Nepal en bent u dezelfde avond weer in Nederland. Dat impliceert wel 1n extra hotel in Kathmandu.

Lower Dolpo Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
  • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
  • 4n Hotel middenklasse Kathmandu obv 2-pers kamer incl ontbijt
  • Voorbereidingsbijeenkomst
  • Lokale briefing op bestemming
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
  • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
  • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • Eettent, tafels & stoelen.
  • Engelssprekende Nepalese gids(en)
  • Kok, keukenjongens
  • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
  • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
  • Algemene medicijn- / EHBO-kit
  • NL reisleider vanaf 10 deelnemers!
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent € 120
  • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties
  • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Lower Dolpo files en detail


documenten & informatie


Visum Nepal
Visum Nepal

Alle info voor het aanvragen van een visum  https://nepal.nl/.



Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.



Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.



Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!