Trektocht Upper Mustang Individueel

Trektocht alpiene beklimming expeditie - nepal - mustang - saribung (22)
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
18 dagen
Hoogste punt
4100m
Aantal loopdagen
14 dagen
Overnachtingen in
Lodges
vanaf € 2545,-

Tibetaanse landschappen en middeleeuwse dorpjes

Ook Maatwerk mogelijk
Onder Nepalgangers is Mustang een legende. Gelegen aan de droge noordkant van het Annapurnamassief ligt een fascinerend landschap van diep uitgesneden canyons, prachtig geërodeerde zandsteenformaties in mooi oplichtende paletkleuren en bergplateaus met uitzicht op blinkend witte gletsjers.

Mustang

Het gebied is grotendeels woest, kaal en verlaten, maar heel indrukwekkend. De winderosie heeft wonderlijke sculpturen in het zachte kleurrijke gesteente gevormd. Van de vele forten en kloosters, voor het grootste deel overigens ruïnes, is een aantal nog dagelijks in gebruik. Langs Kagbeni loop je naar Chhusang waar je de eerste prachtig geërodeerde bergwanden hebt. De klim tussen Chele en Samar is pittig, daarna neem je de lage route langs het grotkloostertje van Ranchung naar Shyammochen. Elke dag is weer een hoogtepunt, in Ghiling staat een prachtig klooster, Ghemi is een oase, de rode rotsen van Dhakmar met de ontelbare nu ontoegankelijke grotwoningen, het uitzicht op Tsarang van Gar Gompa uit de 12e eeuw waar in de donkere ruimtes aparte beelden je aanstaren.

Lo Manthang

De hoofdplaats van Mustang, Lo Manthang ligt op 3800 meter en is omgeven door een dikke hoge muur met vierkante torens. De witte huizen hebben op de hoekpunten van de platte daken roodgeverfde chörten met daarop gebedsvlaggen, die aan lange stokken naar beneden wapperen. In vier dagen loop je volgens een andere route terug naar Jomosom. Je bezoekt onderweg o.a. het afgelegen klooster van Luri dat midden in een absurd landschap ligt van kale pinakels en vreemde rotswanden.

https://www.snowleopard.nl/?s=nepal

 • 'Middeleeuws' Lo Manthang
 • Zowel groene zuidzijde van de Himalaya als de droge noordkant
 • Bijzondere vluchten Pokhara - Jomson v.v.
 • In de regenschaduw van de Himalaya, dus óók geschikt in de zomermaanden!

Trektocht Upper Mustang Individueel dag tot dag


Een opmerking vooraf

Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3
1400M

Kathmandu naar Pokhara

Dag 1

Een ongeveer 7 uur durende rit door het boeiende berglandschap van centraal Nepal brengt je naar het toeristenstadje Pokhara. Bij helder weer heb je prachtig uitzicht op de zuidwanden van de diverse Annapurna`s (waaronder de Machhapuchhare) en Dhaulagiri. In Pokhara overnachten je in een hotel.

2850M

Rijden Pokhara-Jomosom, lopen naar Kagbeni 2uur

Dag 2

Vroeg in de ochtend rijd je door de Kali Gandaki vallei noordwaarts naar Jomson.
De rit is bepaald niet altijd comfortabel want de weg is moet altijd en overal in goede staat.

Door de keiige Kali Gandaki bedding loop je noordwaarts tot het vestingdorpje Kagbeni, waar het district Upper Mustang begint. Het is niet zo ver lopen zodat je deze dag de tijd hebt om het stadje eens goed te bekijken. Hier begint Mustang en dat is aan alles al te zien: de kleding van de mensen, het klooster, de smalle kruip-door-sluip-door steegjes en de woestijnomgeving. Dit is de laatste plaats waar je ook toeristen tegenkomt die de tocht rond de Annapurna lopen.

3750 M

Reservedag of naar Muktinath en terug 5 uur lopen

Dag 3

Reservedag ivm de rit naar Jomson voor het geval dat het allemaal langer duurt, anders mogelijkheid: Kagbeni naar Muktinath en terug.

Vanuit de lodge loop je in een heel rustig tempo naar Muktinath. Hier is een tempeltje gebouwd over een gasvlammetje en het is een bedevaartplaats voor zowel Hindoes als Boeddhisten. Je kunt dus veel pelgrims tegenkomen op het pad. Het is vandaag een inlooptocht, niet ver maar wel vermoeiend doordat je al snel op grote hoogte bent. In de middag daal je weer af naar de lodge in Kagbeni zodat het gevaar op hoogteziekte minimaal is.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
2450M

Kagbeni naar Chele 5 uur

Dag 4

’s Morgens passeer je eerst de checkpost die er op toeziet dat iedereen een permit heeft en er wordt gecontroleerd op het bezit van videocamera’s. (Wil je filmen dan kost dat 5000 dollar of je moet het clandestien doen.) Vanaf Kagbeni loop je eerst een aantal uren door de rivierbedding met hier en daar een stijging om aan de steile oever en rivierdoorwadingen te ontsnappen. Onderweg passeer je een aantal dorpjes waarbij je ook nog een kloostertje kunt bekijken. In de middag lijkt het alsof je een gigantische Efteling binnengaat: rode loodrechte rotswanden aan beide kanten van de rivier. Soms zijn er door mensen uitgehouwen gaten in de wanden waarin waarschijnlijk de eerste mensen hun onderdak hebben gemaakt. Je vraagt je af hoe ze ooit hiervan gebruik hebben kunnen maken zo hoog boven de rivier. Vanaf nu is alles ommuurd vanwege de harde wind met bijbehorende stofwolken die bijna elke dag opsteekt.

3500M

Via 3800m naar Shyammochen, 6 uur

Dag 5

Nu volgt een steile vermoeiende klim tegen de col aan de overkant. Bovengekomen ben je in een andere wereld beland met links van je een steil gebergte en voor je laag golvende bergruggen. Hoger en hoger gaat het vandaag over een aantal passen.

3450 M

naar Dhakmar, 5 uur

Dag 6

De dagetappe is gemiddeld qua lengte en `s morgens steek je een pasje over waarna je afdaalt naar het mooie, grote middeleeuwse dorp Ghemi. Het is leuk om even door de oude straatjes te wandelen en het klooster te bezoeken. Het gebied is grotendeels desolaat, kaal en verlaten. Alleen een enkele jeneverbesstruik houdt hier nog stand. De wind en andere vormen van erosie hebben het zachte kleurrijke gesteente geslepen tot wonderlijke vormen. Heel indrukwekkend is vooral een roodgele rotswand met “orgelpijpen” achter het stadje. Het lijkt haast niet echt maar uit een droomwereld. Na Ghemi steek je een riviertje over en passeer je de langste manimuur van Mustang. Het is een prachtig oud bouwwerk temidden van een surrealistisch landschap. Even verderop is er een soort tuin van meerdere chörtens waarvan de kleuren overeenkomen met het omliggende berglandschap. Bij Dhakmar zal met name de rode rotswand met de in vroeger tijden bewoonde grotten je verbazing wekken.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
3800M

Via 3850m naar Lo Manthang (Mustang), 5 uur

Dag 7

In het voorjaar, meer dan in het najaar komen de dorpjes met hun groene velden en boompjes op je over als ware oases temidden van een gigantisch maanlandschap. Halverwege het dorp Tsarang kun je de hele route van de terugweg overzien en we proberen te onderscheiden waar de dorpjes en de paden zijn waar we dan zullen lopen. Maar dat blijkt niet gemakkelijk en zal aanleiding zijn tot veel discussie.
De door de Chinezen aangelegde weg is klaar. Om die reden loop je vandaag over een direct pad naar Lo Gekar. Hier ligt het kleine maar erg bijzondere klooster uit de 12e eeuw: Gar Gompa. Mustang zelf is omgeven door een hele hoge muur met vierkante torens op de hoekpunten. Alleen een wit paleis van vier verdiepingen en drie roodgekleurde kloosters steken boven de muren uit. Het stadje heeft slechts één poort. Met 1000 inwoners is Mustang naar de maatstaven van de regio een grote stad. Sinds de weg vanuit Tibet klaar is komen hier vrachtwagens met allerlei Chinese goederen die door Nepalese handelaren verder worden gebracht om te verhandelen.

3800M

Lo Manthang

Dag 8

De witte huizen hebben op de hoekpunten van de platte daken roodgeverfde chorten met daarop gebedsvlaggen, die aan lange stokken naar beneden wapperen. De inwoners zijn nog overwegend traditioneel gekleed. De straatjes zijn smal en bochtig en het stadje als geheel straalt een middeleeuwse sfeer uit. Je  bezoekt 2 kloosters, een monnikenschooltje en zo mogelijk het paleis en het koninklijk paar.

3800M

Lo Manthang - Chosar - Lo Manthang, 6 uur

Dag 9

Buiten Lo Manthang is een bezoek aan Tinkhar, waar het zomerpaleis van de koning is, maar vooral aan de regio Chosar de moeite waard. In Chosar zijn een aantal prachtige Gompa’s waarvan één in de rotsen gebouwd en vele oude hol-woningen. De hol-woningen zijn onder leiding van een gids te bezoeken. Een zeer bijzondere ervaring voor diegenen die zich in gedachten enigszins kunnen verplaatsen naar (wederom) het leven dat zich hier eeuwen geleden afspeelde. De rondwandeling langs Chosar duurt heen en terug zo’n 6 uur.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
3300M

Via 4100m naar Yara, 7 uur

Dag 10

We volgen in eerste instantie de dirt-road die naar Tsarang leidt, maar na ongeveer een uur houden we links (oost) aan. Het pad loopt richting de heuvels die in de zon soms een soort gouden gloed hebben. Het is geen moeilijk traject en het uitzicht – het blijft zo…..- is schitterend. Soms zien we de Annapurna keten aan de horizon, tot we opeens bij een steile afdaling komen richting Dhi. Het pad bestaat nog meer dan eerst uit stof en losse stenen, dus voorzichtigheid is hier en daar weer eens geboden. Dhi is een typisch Mustang-dorp, en nog duidelijk minder bezocht dan de dorpjes aan de overkant van de Kali Gandaki-vallei.
Van Dhigaon dalen we iets af naar de rivierbedding om aan de andere kant weer omhoog te klimmen. Het is een nog korte (ca. 2 uur) en eenvoudige etappe naar Yara. (7 uur, 3300m)

3300M

naar Luri Gompa en terug, 5 uur

Dag 11

De tocht naar Luri Gompa duurt zo’n 2,5 -3 uur en we volgen wederom een vrijwel (meestal) droge rivierbedding. Luri Gompa is een bijzondere plek met twee kleine kloosters, waarvan er één grotendeels in de rotsen ligt. Indien er een overnachtings-mogelijkheid voorhanden is blijven we de nacht hier. Helaas zullen we, als er geen lodge is, weer moeten afdalen naar Yara. De afdaling naar Yara is eenvoudig, maar het bezoek aan Luri is dan wat kort. (5 uur, 3800m)

3350M

Yara naar Tsarang, 5 uur

Dag 12

Vanaf Yara volgen we de rivier in westelijke richting en we komen op die manier uit in de diep uitgesleten Kali Gandaki rivierbedding. Aan de andere kant stijgt het pad daarom ook weer steil omhoog naar de kam tussen de 2 rivieren in op 3800 meter. Dan nog 2 keer een rivier dal door, maar die hebben niet zo’n groot hoogte verschil. Tsarang is een oude hoofdstad van de regio en het heeft naast een mooi klooster ook de ruïnes van een groot paleis. Het dorp ligt in een grote vlakte waar voor Mustang begrippen veel landbouw mogelijk is.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
3800M

Tsarang via Ghemi naar Zaite, 5 uur

Dag 13

Door een kaal glooiend landschap lopen we vandaag naar Ghemi en hier zijn we weer op de trail waarlangs je omhoog liep.  Ghemi ligt op ongeveer 3500 meter. Na Ghemi lopen we over 2 pasjes van respectievelijk 3765 m en 4020 meter naar de kleine nederzetting Zaïte. Hier nemen we onze intrek in een eenvoudige lodge.

3600M

Zaite - Syangbochen - Chungsi Cave - Samar, 6 uur

Dag 14

Een mooie  en interessante dag vandaag die heel wat ups en downs kent. Via 2 piepkleine dorpjes lopen we over een soort vlakte die dan weer doorsneden wordt door riviertjes die je noodzaken om af te dalen en er weer uit te klimmen. Dan volgt net voor Shyanbochen nog een pasje op 3850 meter. Na Shyanbochen nemen we een ander pad dan op de heenweg. Nu volgen we een pad naar beneden door een kloof en het lijkt of je afdaalt in de schoot van moeder aarde: overal om je heen loodrechte rotswanden. Ergens op het diepste punt volg je een paar honderd meter een vallei naar rechts. Je ziet de trappen al die toegang geven tot de Chungsi Cave. Hier heeft Guru Rinpoche volgens overlevering een aantal gemediteerd. In de grot is er een soort natuurlijk stupa ontstaan en je kunt zien, getuige de vele gebedsvlaggen en yakboterlampjes, dat deze indrukwekkende plek nog steeds gebruik wordt voor meditatieve doeleinden. Dan keren we terug op de route en kijkend in de diepe spelonken naast het pad ontstijgen we langzaam weer aan de moederschoot. Na hier en daar enorme gaten in de rotswanden te zijn gepasseerd stijgen we weer naar een pasje waarlangs we dan ergens in de middag aankomen bij het dorpje Samar. Hier slapen we in een grote boerderij-lodge met een mooi uitzicht rondom.

2750M

Samar - Chusang - Jomosom, 5 uur + 2 uur rijden

Dag 15

Vanaf Samar is het nog een klein uurtje vlak alvorens we langs een spectaculair maar stoffig pad gaan afdalen. Langs loodrechte gele en rode wanden slingert het pad zich naar beneden waarbij je aan je rechterhand zicht hebt op een tegenoverliggend dorp met er tussenin een diep ravijn. Ongeveer 1,5 uur later ben je in het dorp Chele waar je op de heenweg hebt overnacht. We lunchen hier en vervolgen daarna onze weg naar beneden. Daar waar we d.m.v. een brug de Kali Gandaki oversteken is de rivier smal en diep, komend uit een smalle spleet waarvan je het einde niet kunt zien. In de rode rotswand zie je nog de gaten van holen waar in lang vervlogen tijden mensen moeten hebben gewoond. Bij het dorp Chusang is de trek ten einde en we wachten op vervoer dat je in ongeveer 2 uur naar Kagbeni en Jomosom kan brengen.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
1400M

Jomosom naar Pokhara

Dag 16

Wederom rijd je door het diepste dal der aarde tussen Annapurna en Dhaulagiri naar Pokhara dat nu wel erg groen en tropisch aandoet en aanvoelt.

1400M

Pokhara

Dag 17

Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen in het meer en je te goed doen aan allerlei ongelooflijk lekkere gerechten in de talloze restaurants.

Pokhara naar Kathmandu

Dag 18

Vandaag rijd je terug naar Kathmandu.

Trektocht Upper Mustang Individueel Prijzen/Data


Dagelijks vertrek is mogelijk!

Deze prijs is op basis van 2-personen die een kamer delen.
Bij 4/5-pers kost deze reis € 2350pp (hoogseizoen), vanaf 6 deelnrs wordt de reissom €2095pp (hoogseizoen).

In het hoogseizoen (1 oktober tot 30 november en half maart tot eind april) rekenen we een toeslag, deze is reeds in de prijs verwerkt.
Dit heeft er alles mee te maken dat we onze gidsen en dragers in die periode hard nodig hebben op de groepsreizen.

Uiteraard kan het programma in overleg vwb route en/of reisduur worden aangepast.

Er zijn diverse factoren die deze reis relatief prijzig maken. Omdat dit zo`n bijzonder (en kwetsbaar) gebied is wil de Nepalese overheid slechts een handvol groepen per jaar toelaten. De kosten voor de trekkingpermit voor dit gebied zijn dan ook hoog. Voor het Upper Mustanggebied bedragen de permitkosten $ 50,– per persoon per dag met een minimum van tien dagen. De kosten voor deze permit is bij de reissom inbegrepen


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto). 

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • vervoer per bus Kathmandu naar Pokhara v.v.
 • Binnenlandse vlucht(-en) Pokhara-Jomsom-Pokhara incl tax
 • 2n Hotel Pokhara middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
 • special permit voor Mustang voor 10 dagen (± € 420,--)
 • Lokale briefing op bestemming
 • Co2 compensatie gehele reis!
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
 • Overnachtingen in lodges
 • Engelssprekende Nepalese gids(en)
 • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
 • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
 • Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
 • Hotel in Kathmandu middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt (ong €35pppn)
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer
 • extra vervoerskosten op de weg tussen Lo Manthang en Jomosom
 • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
 • Maaltijden & drankjes in lodges tijdens de trektocht. Indicatief euro 20-30pp per dag
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Vervoer naar en van Schiphol
 • Fooien begeleidingsploeg
 • Visum
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Vaccinaties
 • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Trektocht Upper Mustang Individueel files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Alle info voor het aanvragen van een visum  https://nepal.nl/.Algemene informatie
Algemene informatie


Download
Reisinformatie
Reisinformatie

Download hier de praktische reisinformatie incl paklijst.Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!