Terugblik 2019

Het afgelopen jaar was met het doorgaan van een grote verscheidenheid aan reizen een succesvol jaar voor de combinatie Snow Leopard Adventures/HT Wandelreizen. Naast de vele trektochten die wij in Nepal, maar ook in andere uithoeken van de wereld organiseerden, waren er mooie topsuccessen: Aconcagua (6962m) in Argentinië, tweemaal Mera Peak (6466m) in Nepal, Stok Kangri (6120m) in India en meerdere malen Kilimanjaro (5895m) in Tanzania. Misschien wel de meest bijzondere, ‘Once in a Lifetime’ reizen waren toch wel de trektocht in Nepal naar Upper Dolpo met een uitloop via het Snowleopard Lake en de hoge pas Kekyap La naar Mustang , en de ultieme Snowmantrek in Bhutan. Beide trekkings zijn bijzonder uitdagend en het vergt een goede conditie, doorzettings- en uithoudingsvermogen om zo’n reis te volbrengen. Maar dan krijg je er ook wel een schat aan ervaringen voor terug. De bijzondere mensen, de geweldig indrukwekkende landschappen met torenhoge bergen en diepe kloven, wilde en glasheldere rivieren, het contact met de crew maken deze reizen tot een ongekende ervaring.

 

 

 

 

 

In Nepal hebben we natuurlijk weer vele tochten gedaan, vrijwel allemaal tot grote tevredenheid van de deelnemers. Als vanouds waren de tochten naar Annapurna (3 varianten), Everest, Manaslu erg populair. Er waren ook reizen meer “off the beaten track” zoals Ganesh Himal en wat ruiger zoals rond de Dhaulagiri. Wat wel opviel is dat het aanleggen van wegen lijkt te versnellen. We proberen voor 2020 dan ook een aantal routes aan te passen zodat de overlast tot een minimum wordt beperkt. Ergens begin januari zullen de websites wel zijn bijgewerkt. Vooral in Mustang en zelfs in Upper Dolpo zullen veranderingen worden doorgevoerd.

In januari t/m maart waren er een flink aantal sneeuwschoen reizen, van uitdagend met eigen rugzak lopen rond het drielandenpunt: Noorwegen, Zweden en Finland tot aan mooie bergtochten vanuit een warm hotel in de Dolomieten of in Tirol.

 

 

 

 

 

 

Binnen Europa blijft de Balkan trekken met de reizen door Montenegro, Albanië en Kosovo, zo dichtbij eigenlijk maar zo avontuurlijk. Prachtige bergen,  natuur en vriendelijke mensen  op steenworp afstand van de Adriatische Zee.

Aan de randen van Europa vinden we hele diverse landen zoals Marokko (aparte cultuur en woestijnwereld), Jordanië (schitterende kloven en een scala aan oudheden) en Georgië (echt fantastische bergtochten), allemaal bestemmingen die volop in trek waren.

Wat betreft de andere “Ver Weg”-bestemmingen vielen de volgende landen op: Mongolië(van noord naar zuid), Turkmenistan(de eerste echt uitgevoerde reis), Kaapverdië, Tanzania( vele mensen op de Kilimanjaro), Kirgizië en Bolivia.

 

 

 

 

 

Ver weg en meer ontwikkelde landen waren de USA(is altijd snel volgeboekt) en Japan waar we weer eens een rugzaktrekking mochten uitvoeren.

 

Terugdringen van broeikasgassen

Dit is een onderwerp dat ons na aan het hart ligt. We vliegen de hele wereld over en we willen onze ogen niet sluiten voor het nadelige effect op de klimaatverandering. Ten dele troosten we ons met de gedachte dat we de rest van de reis voor het overgrote deel zeer primitief doorbrengen waarbij we een minimum aan fossiele energie verbruiken. Maar dat is niet alles. Vanaf 1 januari 2019 compenseren we alle CO2 uitstoot voor al onze reizigers in samenwerking met de South Pole Group.

 

 

 

Dit is ook hét moment om alle deelnemers aan de reizen, alle geïnteresseerden in onze reizen, alle zakelijke relaties en ‘Friends of the Company’ te bedanken voor de samenwerking en het vertrouwen in onze organisatie!

We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een avontuurlijk, mooi maar vooral gezond 2020!

Team Snow Leopard Adventures/HT Wandelreizen
René, Charles, Arnoud, Marjan en Erik

Ander nieuwsAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!