Sneeuwwandelreis Praxmar Tirol

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
8 dagen
Aantal loopdagen
6 dagen
Reisleider
Ervaren Nederlandse reisleider gaat mee.
vanaf € 1815,-
Centraal in Tirol tussen gletsjers en bergreuzen ligt het gehucht Praxmar, diep in het Lüsner dal. Het ligt ten zuiden van Innsbruck in de noordelijke Stubaier Alpen met in het westen het Ötztal en in het oosten het Stubaital. In dit bergbeklimmersdorp, met slechts 170 inwoners, op bijna 1.700 meter, hebben de mensen de natuur in hun hart gesloten. Er is geen winkel, bank of postkantoor, maar wel veel ongerepte bergnatuur. En er zijn volop mogelijkheden om te sleeën. Dit biedt ons veel verschillende mogelijkheden om de ruige, witte bergwereld optimaal te beleven.

Sneeuwschoenwandelen vanuit authentiek Tirools en uniek gelegen berghotel!

Deze sneeuwschoen wandelreis is een echte aanrader voor iedereen die van de verstilde natuur wil genieten en vanuit een ‘vergeten bergdorpje’ in alle vrijheid de witte wereld wil ontdekken. Tussen de ruige bergen logeren wij in een aangenaam gastvrij berghotel.

`Vergeten bergdorpje` Praxmar

Ten zuiden van Innsbruck maken wij vanuit Praxmar onvergetelijke sneeuwschoenwandelingen. Op 1.700 meter hoogte is het gebied in de winter maximaal sneeuwzeker en kunnen wij letterlijk alle kanten op. Naast goede sneeuwcondities is de Oostenrijkse gastvrijheid gegarandeerd. Alpengasthof Praxmar in de gemeente St. Sigmund im Sellrain is uniek gelegen.
Welkom middenin de ruige bergnatuur. Vanuit het hotel in Praxmar nodigen de omliggende bergen ons uit. Het oude gletsjerdal van Lüsens is omringd door 3.000 meter hoge bergtoppen. Vanuit het hotel lopen we direct de natuur in. Tijdens deze sneeuwschoen wandelreis maakt u afwisselende tochten onder deskundige Nederlandse reisbegeleiding. Wij lopen tussen hoge bergen, door prachtige dalen en bossen en over glooiende almen, bergkammen en hellingen. Een sneeuwschoenwandeltocht is een wintersportvorm die het dichtst bij de natuur staat. In Praxmar, waar de winter vaak een half jaar duurt, wordt deze sport een belevenis. Je kan de bergen beklimmen, zoals het al tijden traditie is: zonder lift, gondel of andere middelen. Met enige inspanning en uithoudingsvermogen kom je door afwisselend terrein met indrukwekkende vergezichten. Er is nauwelijks bebouwing. Enkele hutten en de maagdelijke sneeuwvelden stralen rust en harmonie uit.

Hoogtepunten

– Hooggelegen verstild bergdal op 1.700m
– Hartje Tirol tussen gletsjers en bergreuzen
– Authentiek en comfortabel hotel met sauna
– Heerlijk eten met eigen gemaakte streekproducten
– Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)

Zwaarte

Er zijn wandelweken in 3 verschillende zwaartes:

Vertrekdata 2024

 • 14 – 21 januari 2024   Niveau ❆
 • 21 – 28  januari 2024. Niveau ❆❆
 • 10 – 17 maart 2024. Niveau ❆❆
Wandelniveaus:
❆ : ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆ : ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.
❆❆❆ : ca. 6-7 wandeluren per dag, tot 1000 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.
 • Hooggelegen verstild bergdal op 1.700m
 • Hartje Tirol tussen gletsjers en bergreuzen
 • Authentiek en comfortabel hotel met sauna
 • Heerlijk eten met eigen gemaakte streekproducten
 • Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)

Sneeuwwandelreis Praxmar Tirol dag tot dag


Reisschema

01 Treinreis, vertrek ‘s morgens vanuit Utrecht / Arnhem.
02  Westfahlenhaus
03 Juifenalm of Kühtai –Längental
04 Fotschertal – Axamer Kälberweide
05 St. Sigmund – Vorder Gleirschalmhütte
06 Kollenzeiger of Zirmalm – Narrenböden
07 Kühtai – 5 meeren of Schönbichl en Zirmkogel
08 Terugreis, vertrek ‘s morgens vanuit Praxmar en Innsbruck per trein.
‘s Avonds aankomst in Arnhem/Urecht.


De accommodatie
In dit authentieke, door de bijzondere locatie in het dal, uniek gelegen familiehotel is het heerlijk vertoeven en goed eten na een sportieve winterdag. Het restaurant heeft een groot zonneterras en serveert zowel bij het uitgebreide ontbijt als bij de avondmaaltijd eigen gemaakte streekproducten. De familie toont persoonlijke betrokkenheid en is zeer gastvrij. Het bijwonen van een ‘Wildtierfütterung’ behoort tot de mogelijkheden.
• Kamers met houten meubels plus badkamer / WC
• Uitgebreid ontbijtbuffet, lunchpakket met thee (in eigen thermoskan)
• Diner met vier gangen keuzemenu en saladebuffet
• Kleine Finse en infrarood sauna
• WiFi
• 2 minuten lopen tot de rodelbanen
• Openbaar vervoer direct voor het hotel

2-persoonskamer op indeling
In dit hotel is er géén kamer op indeling mogelijk met aparte bedden.
Er zijn hier alleen maar kamers met 2-persoonsbedden!
Deelnemers die alleen boeken kunnen daarom het beste of:
– éénpersoonskamer met een meerprijs
of
– éénpersoonskamer met gedeelte badkamer met een meerprijs van 60.- (deze familiekamer kunnen we niet altijd reserveren).

Winterse weertypes
In de winter is het in de Oostenrijkse bergen boven de 1.000 meter, mede door het landklimaat, vaak prachtig weer met strakke blauwe luchten en veel zon. Zeker op grotere hoogte, waar je regelmatig bovenop de wolken kijkt, die in het dal zijn blijven hangen. Niettemin kan het ook bewolkt zijn en dan valt er – bijna sprookjesachtig – sneeuw en verstilt de natuur.
Iedere periode heeft zo zijn eigen weertype. In de kerstperiode is op een hoogte van 1.700 meter de eerste verse sneeuw gevallen. De korte dagen zijn vaak kraakhelder en worden gekenmerkt door mooi licht, met een laagstaande zon en droge vrieskou. Januari / februari hebben de hoogste sneeuwzekerheid met wat oudere en veel nieuwe, lichte poedersneeuw. Met deze sneeuwcondities is het lopen over de maagdelijk witte hellingen een bijzonder genot. In februari kan de zon vaak flink schijnen. Op een windstil plekje kun je dan gerust in een T-shirt zonnebaden. De dagen zijn langer en de temperaturen kunnen in de zon oplopen. De zonnestraling vereist dan een goede bescherming van de huid. Op de (zuidelijke) hellingen is de sneeuw in de ochtend bevroren en hard en in de middag soms papperig.

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Dag 1 treinreis

Dag 1

Vertrek ‘s morgens vanuit Utrecht / Arnhem.
Aankomst Innsbruck in de avond en transfer naar Alpengasthof Praxmar.

dag 2-7 wandelprogramma

Dag 2

Hieronder vindt u een greep uit de bijzondere routes die de reisleider in zijn portofolio heeft. Het lopen van een route en het bereiken van een top is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. In de winter kan soms sprake zijn van sterk wisselende omstandigheden. De reisleider bespreekt het programma dagelijks met de groep en kan de routes zelfs nog onderweg wijzigen. Hij is deskundig en gecertificeerd en weet de mooiste plekken te vinden. Bij hem ligt de beoordeling en het besluit over de meest passende, veilige route.
Veelal start de wandeling direct bij het hotel. Om naar het beginpunt van een wandeling te komen gebruiken wij wel eens openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen. De reisleider laat je in alle windrichtingen kennismaken met het voor deze regio karakteristieke berglandschap.

mogelijkheden

Dag 3

• Westfahlenhaus 
Het Westfahlenhaus (2.300m) is ons doel; een hut van de Alpienverrein op een bijzondere plek, middenin de ruige Tiroolse bergen. Deze hut wordt omringd door de veel hogere witte bergwereld met onder meer de indrukwekkende gletsjer van de Längentaler Ferner (2700- 3300m). Naast de hut is een kapelletje, dat hier in niemandsland ligt, en de idylle van de plek onderstreept. Wij wandelen door het mooie Lüsense dal richting het zuiden en stijgen geleidelijk naar ons hoogste punt. Op de heenweg hebben wij continu zicht op de imposante Lüsner Fernerkogel (3.300m). Via een andere route keren wij terug naar ons hotel.

• Juifenalm 
Deze rondwandeling, langs de Juifenalm, is een mooie verkenning van ons wandelgebied. In de ochtend stijgen wij tot deze almhut en ‘s middags dalen wij na een stuk op hoogte weer af naar ons hotel. Wij lopen via de almen Juifen en Aflinger. En mogelijk beklimmen wij als extraatje de Achselkogel (2.100m). De almen liggen boven de 2.000m en bieden een prachtig panorama over de Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut. Niet alleen de indrukwekkende uitzichten maken de alm speciaal, maar ook het gezellige Almgasthaus Juifenalm, met ruim zonneterras, dat uitstekende Tiroler gerechten serveert. Wij hebben prachtig zicht op het Lüsense dal met de meanderende beek, die doorloopt naar Griess im Sellrain.

• Kühtai –Längental
Een wandeldag door een bergdal met zicht op vele 3000ers. Wij gaan naar het nabijgelegen Kühtai. Dit is een klein skigebied met twee grote stuwmeren, die op een natuurlijke wijze in de zijdalen zijn ingebed. Bij een van de meren starten wij de wandeling, weg van de drukte, door het mooie Längental. Vanaf 1.900m stijgen wij geleidelijk door het dal naar circa 2.450m, waar wij prachtig uitzicht hebben op zowel het dal als de omliggende bergen; de 3.000m hoge Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. Vanuit hier keren wij terug om aan het einde van de wandeling eventueel het meer te ronden.
• Fotschertal – Axamer Kälberweide
Deze wandeling door het Fotscherdal verloopt glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos . Wij lopen langs de meanderend bergbeek de Fotscher Bach en stijgen naar een hoger gelegen plek op circa 1.900. Bij de nieuwe Almind Alm, of andere ‘Gasthöfe en Hütten’ die wij tegenkomen, kunnen wij pauzeren. Via een andere route, over de Axamer Kälberalm, keren wij terug.

• St. Sigmund – Vorder Gleirschalmhütte 
Verstilde natuur en knusse berghutten staan bij deze wandeling centraal. Vanuit het pittoreske St. Sigmund im Sellrain (1.500m) wandelen wij langs het kabbelende riviertje de Gleierschbach – en open terrein – geleidelijk naar de Vorder Gleirschalmhütte op 1.900m. Op deze wandeling stoppen wij bij knusse berghutten . Via dezelfde route keren wij terug naar de Gleierschalm. Als extra kunnen wij nog een stukje doorlopen, in een feeërieke bos, naar Griess im Sellrain.

• Kollenzeiger
Deze rondwandeling, richting de 3.000m hoge Zischgeles, levert ons prachtige vergezichten op. Na de start, vanuit het hotel, lopen wij over de Schefalm en komen wij snel boven de boomgrens. Wij hebben doorlopend uitzichten op de ons omringende witte bergreuzen en zien diverse andere routes van deze wandelweek. Beneden ons ligt het hotel in het mooie Lüsense dal. Het hoogste punt van de wandeling is circa 2.500m, voordat wij afdalen naar de op 2.200m gelegen Kollenzeiger. Vandaar lopen wij terug naar ons hotel.

• Zirmalm – Narrenböden
Een rondwandeling onderlangs bergreuzen naar de Narrenböden. Wij starten op 1.800m, net voorbij St. Sigmund im Sellrain, bij de Zirmalm. Wij wandelen over de zuidhellingen van de Narrenböden, ten oosten van het Biosphärenreservat Gossenköllensee, naar een hoogte van circa 2.500m. Wij zien de bijna 2.800m hoge Kreuzjochkogel, Rietzer Grieskogel en Bachwandkopf voor ons optorenen. Aan de andere kant kijken wij in de verte op het skigebied Kühtai en op de plaatsjes Griess im Sellrain en St. Sigmund im Sellrain. Via een andere route lopen wij langs de Klambach terug.

• Kühtai – 5 meeren
Wij wandelen in een hoog gelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. Wij nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben wij meteen een prachtig uitzicht. Bovenlangs de skipistes lopen wij afwisselend stijgend en dalend naar de stuwdam van het Speicher Finstertal. Constant hebben wij een prachtig bergpanorama en zicht op beide stuwmeren. De immense hoeveelheid water uit deze stuwmeren wordt via ondergrondse pijpleidingen naar een energiecentrale in het verderop gelegen Inntal gebracht. Aan de zijkant van het skigebied, met blijvend mooie uitzichten, dalen wij geleidelijk via verscholen bergmeertjes af naar ons eindpunt in Kühtai.

• Schönbichl en Zirmkogel 
Deze rondwandeling is een beleving, met prachtige vergezichten op de omringende witte bergtoppen. Vanuit het hotel wandelen wij westwaarts en al snel zijn wij boven de boomgrens. Wij stijgen door het bos naar open terrein en via het Schöntal naar de top van de Schönbichl op bijna 2.350m. De naam zegt het al: het is er gewoon ‘schön’. Vervolgens lopen wij via de Koglalm naar de Zirmkogel. Tijdens deze wandeling zien wij het mooie Lüsense dal en het pittoreske plaatsje Griess van boven. Soms kruisen wij de rodelbahn, die begint bij de Koglalm. Op de terugweg lopen wij langs een deel ervan omlaag naar het hotel.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

mogelijkheden

Dag 4

• Westfahlenhaus 
Het Westfahlenhaus (2.300m) is ons doel; een hut van de Alpienverrein op een bijzondere plek, middenin de ruige Tiroolse bergen. Deze hut wordt omringd door de veel hogere witte bergwereld met onder meer de indrukwekkende gletsjer van de Längentaler Ferner (2700- 3300m). Naast de hut is een kapelletje, dat hier in niemandsland ligt, en de idylle van de plek onderstreept. Wij wandelen door het mooie Lüsense dal richting het zuiden en stijgen geleidelijk naar ons hoogste punt. Op de heenweg hebben wij continu zicht op de imposante Lüsner Fernerkogel (3.300m). Via een andere route keren wij terug naar ons hotel.

• Juifenalm 
Deze rondwandeling, langs de Juifenalm, is een mooie verkenning van ons wandelgebied. In de ochtend stijgen wij tot deze almhut en ‘s middags dalen wij na een stuk op hoogte weer af naar ons hotel. Wij lopen via de almen Juifen en Aflinger. En mogelijk beklimmen wij als extraatje de Achselkogel (2.100m). De almen liggen boven de 2.000m en bieden een prachtig panorama over de Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut. Niet alleen de indrukwekkende uitzichten maken de alm speciaal, maar ook het gezellige Almgasthaus Juifenalm, met ruim zonneterras, dat uitstekende Tiroler gerechten serveert. Wij hebben prachtig zicht op het Lüsense dal met de meanderende beek, die doorloopt naar Griess im Sellrain.

• Kühtai –Längental
Een wandeldag door een bergdal met zicht op vele 3000ers. Wij gaan naar het nabijgelegen Kühtai. Dit is een klein skigebied met twee grote stuwmeren, die op een natuurlijke wijze in de zijdalen zijn ingebed. Bij een van de meren starten wij de wandeling, weg van de drukte, door het mooie Längental. Vanaf 1.900m stijgen wij geleidelijk door het dal naar circa 2.450m, waar wij prachtig uitzicht hebben op zowel het dal als de omliggende bergen; de 3.000m hoge Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. Vanuit hier keren wij terug om aan het einde van de wandeling eventueel het meer te ronden.
• Fotschertal – Axamer Kälberweide
Deze wandeling door het Fotscherdal verloopt glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos . Wij lopen langs de meanderend bergbeek de Fotscher Bach en stijgen naar een hoger gelegen plek op circa 1.900. Bij de nieuwe Almind Alm, of andere ‘Gasthöfe en Hütten’ die wij tegenkomen, kunnen wij pauzeren. Via een andere route, over de Axamer Kälberalm, keren wij terug.

• St. Sigmund – Vorder Gleirschalmhütte 
Verstilde natuur en knusse berghutten staan bij deze wandeling centraal. Vanuit het pittoreske St. Sigmund im Sellrain (1.500m) wandelen wij langs het kabbelende riviertje de Gleierschbach – en open terrein – geleidelijk naar de Vorder Gleirschalmhütte op 1.900m. Op deze wandeling stoppen wij bij knusse berghutten . Via dezelfde route keren wij terug naar de Gleierschalm. Als extra kunnen wij nog een stukje doorlopen, in een feeërieke bos, naar Griess im Sellrain.

• Kollenzeiger
Deze rondwandeling, richting de 3.000m hoge Zischgeles, levert ons prachtige vergezichten op. Na de start, vanuit het hotel, lopen wij over de Schefalm en komen wij snel boven de boomgrens. Wij hebben doorlopend uitzichten op de ons omringende witte bergreuzen en zien diverse andere routes van deze wandelweek. Beneden ons ligt het hotel in het mooie Lüsense dal. Het hoogste punt van de wandeling is circa 2.500m, voordat wij afdalen naar de op 2.200m gelegen Kollenzeiger. Vandaar lopen wij terug naar ons hotel.

• Zirmalm – Narrenböden
Een rondwandeling onderlangs bergreuzen naar de Narrenböden. Wij starten op 1.800m, net voorbij St. Sigmund im Sellrain, bij de Zirmalm. Wij wandelen over de zuidhellingen van de Narrenböden, ten oosten van het Biosphärenreservat Gossenköllensee, naar een hoogte van circa 2.500m. Wij zien de bijna 2.800m hoge Kreuzjochkogel, Rietzer Grieskogel en Bachwandkopf voor ons optorenen. Aan de andere kant kijken wij in de verte op het skigebied Kühtai en op de plaatsjes Griess im Sellrain en St. Sigmund im Sellrain. Via een andere route lopen wij langs de Klambach terug.

• Kühtai – 5 meeren
Wij wandelen in een hoog gelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. Wij nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben wij meteen een prachtig uitzicht. Bovenlangs de skipistes lopen wij afwisselend stijgend en dalend naar de stuwdam van het Speicher Finstertal. Constant hebben wij een prachtig bergpanorama en zicht op beide stuwmeren. De immense hoeveelheid water uit deze stuwmeren wordt via ondergrondse pijpleidingen naar een energiecentrale in het verderop gelegen Inntal gebracht. Aan de zijkant van het skigebied, met blijvend mooie uitzichten, dalen wij geleidelijk via verscholen bergmeertjes af naar ons eindpunt in Kühtai.

• Schönbichl en Zirmkogel 
Deze rondwandeling is een beleving, met prachtige vergezichten op de omringende witte bergtoppen. Vanuit het hotel wandelen wij westwaarts en al snel zijn wij boven de boomgrens. Wij stijgen door het bos naar open terrein en via het Schöntal naar de top van de Schönbichl op bijna 2.350m. De naam zegt het al: het is er gewoon ‘schön’. Vervolgens lopen wij via de Koglalm naar de Zirmkogel. Tijdens deze wandeling zien wij het mooie Lüsense dal en het pittoreske plaatsje Griess van boven. Soms kruisen wij de rodelbahn, die begint bij de Koglalm. Op de terugweg lopen wij langs een deel ervan omlaag naar het hotel.

mogelijkheden

Dag 5

• Westfahlenhaus 
Het Westfahlenhaus (2.300m) is ons doel; een hut van de Alpienverrein op een bijzondere plek, middenin de ruige Tiroolse bergen. Deze hut wordt omringd door de veel hogere witte bergwereld met onder meer de indrukwekkende gletsjer van de Längentaler Ferner (2700- 3300m). Naast de hut is een kapelletje, dat hier in niemandsland ligt, en de idylle van de plek onderstreept. Wij wandelen door het mooie Lüsense dal richting het zuiden en stijgen geleidelijk naar ons hoogste punt. Op de heenweg hebben wij continu zicht op de imposante Lüsner Fernerkogel (3.300m). Via een andere route keren wij terug naar ons hotel.

• Juifenalm 
Deze rondwandeling, langs de Juifenalm, is een mooie verkenning van ons wandelgebied. In de ochtend stijgen wij tot deze almhut en ‘s middags dalen wij na een stuk op hoogte weer af naar ons hotel. Wij lopen via de almen Juifen en Aflinger. En mogelijk beklimmen wij als extraatje de Achselkogel (2.100m). De almen liggen boven de 2.000m en bieden een prachtig panorama over de Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut. Niet alleen de indrukwekkende uitzichten maken de alm speciaal, maar ook het gezellige Almgasthaus Juifenalm, met ruim zonneterras, dat uitstekende Tiroler gerechten serveert. Wij hebben prachtig zicht op het Lüsense dal met de meanderende beek, die doorloopt naar Griess im Sellrain.

• Kühtai –Längental
Een wandeldag door een bergdal met zicht op vele 3000ers. Wij gaan naar het nabijgelegen Kühtai. Dit is een klein skigebied met twee grote stuwmeren, die op een natuurlijke wijze in de zijdalen zijn ingebed. Bij een van de meren starten wij de wandeling, weg van de drukte, door het mooie Längental. Vanaf 1.900m stijgen wij geleidelijk door het dal naar circa 2.450m, waar wij prachtig uitzicht hebben op zowel het dal als de omliggende bergen; de 3.000m hoge Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. Vanuit hier keren wij terug om aan het einde van de wandeling eventueel het meer te ronden.
• Fotschertal – Axamer Kälberweide
Deze wandeling door het Fotscherdal verloopt glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos . Wij lopen langs de meanderend bergbeek de Fotscher Bach en stijgen naar een hoger gelegen plek op circa 1.900. Bij de nieuwe Almind Alm, of andere ‘Gasthöfe en Hütten’ die wij tegenkomen, kunnen wij pauzeren. Via een andere route, over de Axamer Kälberalm, keren wij terug.

• St. Sigmund – Vorder Gleirschalmhütte 
Verstilde natuur en knusse berghutten staan bij deze wandeling centraal. Vanuit het pittoreske St. Sigmund im Sellrain (1.500m) wandelen wij langs het kabbelende riviertje de Gleierschbach – en open terrein – geleidelijk naar de Vorder Gleirschalmhütte op 1.900m. Op deze wandeling stoppen wij bij knusse berghutten . Via dezelfde route keren wij terug naar de Gleierschalm. Als extra kunnen wij nog een stukje doorlopen, in een feeërieke bos, naar Griess im Sellrain.

• Kollenzeiger
Deze rondwandeling, richting de 3.000m hoge Zischgeles, levert ons prachtige vergezichten op. Na de start, vanuit het hotel, lopen wij over de Schefalm en komen wij snel boven de boomgrens. Wij hebben doorlopend uitzichten op de ons omringende witte bergreuzen en zien diverse andere routes van deze wandelweek. Beneden ons ligt het hotel in het mooie Lüsense dal. Het hoogste punt van de wandeling is circa 2.500m, voordat wij afdalen naar de op 2.200m gelegen Kollenzeiger. Vandaar lopen wij terug naar ons hotel.

• Zirmalm – Narrenböden
Een rondwandeling onderlangs bergreuzen naar de Narrenböden. Wij starten op 1.800m, net voorbij St. Sigmund im Sellrain, bij de Zirmalm. Wij wandelen over de zuidhellingen van de Narrenböden, ten oosten van het Biosphärenreservat Gossenköllensee, naar een hoogte van circa 2.500m. Wij zien de bijna 2.800m hoge Kreuzjochkogel, Rietzer Grieskogel en Bachwandkopf voor ons optorenen. Aan de andere kant kijken wij in de verte op het skigebied Kühtai en op de plaatsjes Griess im Sellrain en St. Sigmund im Sellrain. Via een andere route lopen wij langs de Klambach terug.

• Kühtai – 5 meeren
Wij wandelen in een hoog gelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. Wij nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben wij meteen een prachtig uitzicht. Bovenlangs de skipistes lopen wij afwisselend stijgend en dalend naar de stuwdam van het Speicher Finstertal. Constant hebben wij een prachtig bergpanorama en zicht op beide stuwmeren. De immense hoeveelheid water uit deze stuwmeren wordt via ondergrondse pijpleidingen naar een energiecentrale in het verderop gelegen Inntal gebracht. Aan de zijkant van het skigebied, met blijvend mooie uitzichten, dalen wij geleidelijk via verscholen bergmeertjes af naar ons eindpunt in Kühtai.

• Schönbichl en Zirmkogel 
Deze rondwandeling is een beleving, met prachtige vergezichten op de omringende witte bergtoppen. Vanuit het hotel wandelen wij westwaarts en al snel zijn wij boven de boomgrens. Wij stijgen door het bos naar open terrein en via het Schöntal naar de top van de Schönbichl op bijna 2.350m. De naam zegt het al: het is er gewoon ‘schön’. Vervolgens lopen wij via de Koglalm naar de Zirmkogel. Tijdens deze wandeling zien wij het mooie Lüsense dal en het pittoreske plaatsje Griess van boven. Soms kruisen wij de rodelbahn, die begint bij de Koglalm. Op de terugweg lopen wij langs een deel ervan omlaag naar het hotel.

mogelijkheden

Dag 6

• Westfahlenhaus 
Het Westfahlenhaus (2.300m) is ons doel; een hut van de Alpienverrein op een bijzondere plek, middenin de ruige Tiroolse bergen. Deze hut wordt omringd door de veel hogere witte bergwereld met onder meer de indrukwekkende gletsjer van de Längentaler Ferner (2700- 3300m). Naast de hut is een kapelletje, dat hier in niemandsland ligt, en de idylle van de plek onderstreept. Wij wandelen door het mooie Lüsense dal richting het zuiden en stijgen geleidelijk naar ons hoogste punt. Op de heenweg hebben wij continu zicht op de imposante Lüsner Fernerkogel (3.300m). Via een andere route keren wij terug naar ons hotel.

• Juifenalm 
Deze rondwandeling, langs de Juifenalm, is een mooie verkenning van ons wandelgebied. In de ochtend stijgen wij tot deze almhut en ‘s middags dalen wij na een stuk op hoogte weer af naar ons hotel. Wij lopen via de almen Juifen en Aflinger. En mogelijk beklimmen wij als extraatje de Achselkogel (2.100m). De almen liggen boven de 2.000m en bieden een prachtig panorama over de Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut. Niet alleen de indrukwekkende uitzichten maken de alm speciaal, maar ook het gezellige Almgasthaus Juifenalm, met ruim zonneterras, dat uitstekende Tiroler gerechten serveert. Wij hebben prachtig zicht op het Lüsense dal met de meanderende beek, die doorloopt naar Griess im Sellrain.

• Kühtai –Längental
Een wandeldag door een bergdal met zicht op vele 3000ers. Wij gaan naar het nabijgelegen Kühtai. Dit is een klein skigebied met twee grote stuwmeren, die op een natuurlijke wijze in de zijdalen zijn ingebed. Bij een van de meren starten wij de wandeling, weg van de drukte, door het mooie Längental. Vanaf 1.900m stijgen wij geleidelijk door het dal naar circa 2.450m, waar wij prachtig uitzicht hebben op zowel het dal als de omliggende bergen; de 3.000m hoge Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. Vanuit hier keren wij terug om aan het einde van de wandeling eventueel het meer te ronden.
• Fotschertal – Axamer Kälberweide
Deze wandeling door het Fotscherdal verloopt glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos . Wij lopen langs de meanderend bergbeek de Fotscher Bach en stijgen naar een hoger gelegen plek op circa 1.900. Bij de nieuwe Almind Alm, of andere ‘Gasthöfe en Hütten’ die wij tegenkomen, kunnen wij pauzeren. Via een andere route, over de Axamer Kälberalm, keren wij terug.

• St. Sigmund – Vorder Gleirschalmhütte 
Verstilde natuur en knusse berghutten staan bij deze wandeling centraal. Vanuit het pittoreske St. Sigmund im Sellrain (1.500m) wandelen wij langs het kabbelende riviertje de Gleierschbach – en open terrein – geleidelijk naar de Vorder Gleirschalmhütte op 1.900m. Op deze wandeling stoppen wij bij knusse berghutten . Via dezelfde route keren wij terug naar de Gleierschalm. Als extra kunnen wij nog een stukje doorlopen, in een feeërieke bos, naar Griess im Sellrain.

• Kollenzeiger
Deze rondwandeling, richting de 3.000m hoge Zischgeles, levert ons prachtige vergezichten op. Na de start, vanuit het hotel, lopen wij over de Schefalm en komen wij snel boven de boomgrens. Wij hebben doorlopend uitzichten op de ons omringende witte bergreuzen en zien diverse andere routes van deze wandelweek. Beneden ons ligt het hotel in het mooie Lüsense dal. Het hoogste punt van de wandeling is circa 2.500m, voordat wij afdalen naar de op 2.200m gelegen Kollenzeiger. Vandaar lopen wij terug naar ons hotel.

• Zirmalm – Narrenböden
Een rondwandeling onderlangs bergreuzen naar de Narrenböden. Wij starten op 1.800m, net voorbij St. Sigmund im Sellrain, bij de Zirmalm. Wij wandelen over de zuidhellingen van de Narrenböden, ten oosten van het Biosphärenreservat Gossenköllensee, naar een hoogte van circa 2.500m. Wij zien de bijna 2.800m hoge Kreuzjochkogel, Rietzer Grieskogel en Bachwandkopf voor ons optorenen. Aan de andere kant kijken wij in de verte op het skigebied Kühtai en op de plaatsjes Griess im Sellrain en St. Sigmund im Sellrain. Via een andere route lopen wij langs de Klambach terug.

• Kühtai – 5 meeren
Wij wandelen in een hoog gelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. Wij nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben wij meteen een prachtig uitzicht. Bovenlangs de skipistes lopen wij afwisselend stijgend en dalend naar de stuwdam van het Speicher Finstertal. Constant hebben wij een prachtig bergpanorama en zicht op beide stuwmeren. De immense hoeveelheid water uit deze stuwmeren wordt via ondergrondse pijpleidingen naar een energiecentrale in het verderop gelegen Inntal gebracht. Aan de zijkant van het skigebied, met blijvend mooie uitzichten, dalen wij geleidelijk via verscholen bergmeertjes af naar ons eindpunt in Kühtai.

• Schönbichl en Zirmkogel 
Deze rondwandeling is een beleving, met prachtige vergezichten op de omringende witte bergtoppen. Vanuit het hotel wandelen wij westwaarts en al snel zijn wij boven de boomgrens. Wij stijgen door het bos naar open terrein en via het Schöntal naar de top van de Schönbichl op bijna 2.350m. De naam zegt het al: het is er gewoon ‘schön’. Vervolgens lopen wij via de Koglalm naar de Zirmkogel. Tijdens deze wandeling zien wij het mooie Lüsense dal en het pittoreske plaatsje Griess van boven. Soms kruisen wij de rodelbahn, die begint bij de Koglalm. Op de terugweg lopen wij langs een deel ervan omlaag naar het hotel.

+
Dag 7
+
Dag 8

mogelijkheden

Dag 7

• Westfahlenhaus 
Het Westfahlenhaus (2.300m) is ons doel; een hut van de Alpienverrein op een bijzondere plek, middenin de ruige Tiroolse bergen. Deze hut wordt omringd door de veel hogere witte bergwereld met onder meer de indrukwekkende gletsjer van de Längentaler Ferner (2700- 3300m). Naast de hut is een kapelletje, dat hier in niemandsland ligt, en de idylle van de plek onderstreept. Wij wandelen door het mooie Lüsense dal richting het zuiden en stijgen geleidelijk naar ons hoogste punt. Op de heenweg hebben wij continu zicht op de imposante Lüsner Fernerkogel (3.300m). Via een andere route keren wij terug naar ons hotel.

• Juifenalm 
Deze rondwandeling, langs de Juifenalm, is een mooie verkenning van ons wandelgebied. In de ochtend stijgen wij tot deze almhut en ‘s middags dalen wij na een stuk op hoogte weer af naar ons hotel. Wij lopen via de almen Juifen en Aflinger. En mogelijk beklimmen wij als extraatje de Achselkogel (2.100m). De almen liggen boven de 2.000m en bieden een prachtig panorama over de Zischgeles, Lampsenspitze, Grießkogel en Freihut. Niet alleen de indrukwekkende uitzichten maken de alm speciaal, maar ook het gezellige Almgasthaus Juifenalm, met ruim zonneterras, dat uitstekende Tiroler gerechten serveert. Wij hebben prachtig zicht op het Lüsense dal met de meanderende beek, die doorloopt naar Griess im Sellrain.

• Kühtai –Längental
Een wandeldag door een bergdal met zicht op vele 3000ers. Wij gaan naar het nabijgelegen Kühtai. Dit is een klein skigebied met twee grote stuwmeren, die op een natuurlijke wijze in de zijdalen zijn ingebed. Bij een van de meren starten wij de wandeling, weg van de drukte, door het mooie Längental. Vanaf 1.900m stijgen wij geleidelijk door het dal naar circa 2.450m, waar wij prachtig uitzicht hebben op zowel het dal als de omliggende bergen; de 3.000m hoge Acherkogel, Sulzkogel en Kraspesspitze. Vanuit hier keren wij terug om aan het einde van de wandeling eventueel het meer te ronden.
• Fotschertal – Axamer Kälberweide
Deze wandeling door het Fotscherdal verloopt glooiend door een prachtig beekdal, met sprookjesachtig bos . Wij lopen langs de meanderend bergbeek de Fotscher Bach en stijgen naar een hoger gelegen plek op circa 1.900. Bij de nieuwe Almind Alm, of andere ‘Gasthöfe en Hütten’ die wij tegenkomen, kunnen wij pauzeren. Via een andere route, over de Axamer Kälberalm, keren wij terug.

• St. Sigmund – Vorder Gleirschalmhütte 
Verstilde natuur en knusse berghutten staan bij deze wandeling centraal. Vanuit het pittoreske St. Sigmund im Sellrain (1.500m) wandelen wij langs het kabbelende riviertje de Gleierschbach – en open terrein – geleidelijk naar de Vorder Gleirschalmhütte op 1.900m. Op deze wandeling stoppen wij bij knusse berghutten . Via dezelfde route keren wij terug naar de Gleierschalm. Als extra kunnen wij nog een stukje doorlopen, in een feeërieke bos, naar Griess im Sellrain.

• Kollenzeiger
Deze rondwandeling, richting de 3.000m hoge Zischgeles, levert ons prachtige vergezichten op. Na de start, vanuit het hotel, lopen wij over de Schefalm en komen wij snel boven de boomgrens. Wij hebben doorlopend uitzichten op de ons omringende witte bergreuzen en zien diverse andere routes van deze wandelweek. Beneden ons ligt het hotel in het mooie Lüsense dal. Het hoogste punt van de wandeling is circa 2.500m, voordat wij afdalen naar de op 2.200m gelegen Kollenzeiger. Vandaar lopen wij terug naar ons hotel.

• Zirmalm – Narrenböden
Een rondwandeling onderlangs bergreuzen naar de Narrenböden. Wij starten op 1.800m, net voorbij St. Sigmund im Sellrain, bij de Zirmalm. Wij wandelen over de zuidhellingen van de Narrenböden, ten oosten van het Biosphärenreservat Gossenköllensee, naar een hoogte van circa 2.500m. Wij zien de bijna 2.800m hoge Kreuzjochkogel, Rietzer Grieskogel en Bachwandkopf voor ons optorenen. Aan de andere kant kijken wij in de verte op het skigebied Kühtai en op de plaatsjes Griess im Sellrain en St. Sigmund im Sellrain. Via een andere route lopen wij langs de Klambach terug.

• Kühtai – 5 meeren
Wij wandelen in een hoog gelegen dal op 2.000m in het kleinschalige skigebied Kühtai. De imponerende 100m hoge stuwdam van het Speicher Finstertal is deze wandeling ruimschoots waard. Wij nemen de Dreiseenbahn lift omhoog naar 2.400m. Daar hebben wij meteen een prachtig uitzicht. Bovenlangs de skipistes lopen wij afwisselend stijgend en dalend naar de stuwdam van het Speicher Finstertal. Constant hebben wij een prachtig bergpanorama en zicht op beide stuwmeren. De immense hoeveelheid water uit deze stuwmeren wordt via ondergrondse pijpleidingen naar een energiecentrale in het verderop gelegen Inntal gebracht. Aan de zijkant van het skigebied, met blijvend mooie uitzichten, dalen wij geleidelijk via verscholen bergmeertjes af naar ons eindpunt in Kühtai.

• Schönbichl en Zirmkogel 
Deze rondwandeling is een beleving, met prachtige vergezichten op de omringende witte bergtoppen. Vanuit het hotel wandelen wij westwaarts en al snel zijn wij boven de boomgrens. Wij stijgen door het bos naar open terrein en via het Schöntal naar de top van de Schönbichl op bijna 2.350m. De naam zegt het al: het is er gewoon ‘schön’. Vervolgens lopen wij via de Koglalm naar de Zirmkogel. Tijdens deze wandeling zien wij het mooie Lüsense dal en het pittoreske plaatsje Griess van boven. Soms kruisen wij de rodelbahn, die begint bij de Koglalm. Op de terugweg lopen wij langs een deel ervan omlaag naar het hotel.

dag 8 terugreis

Dag 8

Vertrek ‘s morgens vanuit vanuit Praxmar en vanuit Innsbruck per trein.
‘s Avonds aankomst in Arnhem/Urecht.

Sneeuwwandelreis Praxmar Tirol Prijzen/Data


Vertrekdata 2024

 • 14 – 21 januari 2024   Niveau ❆
 • 21 – 28  januari 2024. Niveau ❆❆
 • 10 – 17 maart 2024. Niveau ❆❆
Wandelniveaus:
❆ : ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆ : ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.
❆❆❆ : ca. 6-7 wandeluren per dag, tot 1000 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.

UPDATE (sep 2022): de prijs is incl alle onvermijdbare kosten zoals: boekingskosten, SGR bijdrage en Calamiteitenfonds bijdrage! De ACM vereist dit van alle reisorganisaties vanaf november 2022!

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Treinreis Utrecht of Arnhem – Innsbruck v.v. 2e klasse (gereserveerde plaatsen)
 • Hotel en logies (tweepersoonskamer met douche en toilet)
 • Volpension (ontbijt, lunchpakket met thee en een meer gangen keuzemenu)
 • Vervoer ter plaatse indien voor de groep noodzakelijk
 • Gebruik sneeuwschoenen en stokken
 • Deskundige Nederlandse reisleiding op alle wandeldagen
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Toeslag 1-persoonskamer € 175
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Zelf-reis-korting €150
Niet bij de reissom inbegrepen
 • Kabelbanen (afhankelijk van sneeuwcondities)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit

Sneeuwwandelreis Praxmar Tirol files en detail


documenten & informatie


Praktische info
Praktische info

Download hier de praktische informatie.Download
Uit voorzorg
Uit voorzorg


Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!