Sneeuwwandelreis Tauplitzalm Steiermark Salzkammergut

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
7 dagen
Aantal loopdagen
6 dagen
vanaf € 1755,-

Sneeuwschoenwandelen vanuit panoramisch ***Almhotel met wellness in het ‘Tote Gebirge’

Wij reizen naar een unieke locatie in het ‘Salzkammergut’. De ‘Tauplitzalm’ is een autovrij, glooiende hoogvlakte aan de boomgrens met idyllische meertjes tussen steil oprijzende rotswanden. Het afwisselende karstlandschap heeft een gevarieerde vegetatie en we kunnen regelmatig sporen zien van herten en gemzen en kleinere bergbewoners, waaronder vele vogels, vossen en sneeuwhazen. We hebben panoramisch uitzicht op bergen en op brede en smalle dalen. De flanken van de geleidelijk aan stijl oprijzende ruige rotspieken nodigen uit tot pittigere klimmetjes. Over het bergplateau verspreid liggen (on)bemande berghutten. Met de ‘Tauplitzalmbus’ en de liften kunnen wij het omliggende gebied en de dalen ontdekken.
Per vertrekdatum bieden wij een rustig of actief wandel- en inspanningsniveau. Wij reizen per trein naar de bestemming. Tijdens de week kan op één dag individueel gekozen worden om een meer inspannende wandeling te maken met een lokale gids.

Wij verblijven in het riante gastvrije familiehotel Reischl’s (voorheen Kirchenwirt) op het autovrije plateau op 1.650m hoogte. Het hotel heeft ruime wellness-faciliteiten en serveert uitstekende maaltijden. Vanuit hier hebben wij aan alle kanten panoramische uitzichten op de omliggende natuur en de bergen. Direct vanuit het hotel zijn vele sneeuwschoenwandelingen mogelijk, door het glooiende en soms onwerkelijk ogende karstlandschap. ‘Cheffin’ Erika serveert persoonlijk uitstekende maaltijden in het riante en comfortabele familiehotel Reischl’s

 

Unieke kenmerken van deze  reis

 • Weidse uitzichten, lieflijke bergmeertjes en grillige kalkbergen
 • Verblijf in riant familiehotel op autovrij bergplateau (1.650m)
 • Sauna en zwembad met panoramisch bergzicht
 • Gevarieerde wandelingen door wisselende landschappen
 • Transfer met bus en sneeuwscooter of pistebully
 • Enthousiaste en gekwalificeerde wintergids (Nederlands sprekend)
 • Keuze om één dag een meer inspannende wandeling met een lokale gids te maken
 • Keuze uit wandelweken, gecategoriseerd in inspanningsniveau!

 

Zwaarte

Er zijn wandelweken in 3 verschillende zwaartes:

Vertrekdata 2024:

 • 06 januari- 13 januari. Niveau ❆❆
 • 28 januari – 03 februari. Niveau❆❆

 

Wandelniveaus:
❆ : ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆ : ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.
❆❆❆ : ca. 6-7 wandeluren per dag, tot 1000 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.

 


Sneeuwwandelreis Tauplitzalm Steiermark Salzkammergut dag tot dag


Het reisprogramma

 

Dag 1 reis

Vertrek ‘s morgens vanuit Utrecht / Arnhem.
Aankomst  op de Tauplitzalm in de avond en transfer naar het hotel.

 

Dag 2 – 7 wandelprogramma

Wij houden ons aan de per wandelweek opgegeven wandeluren. De tijden zijn een gemiddelde zonder pauzes. De routes variëren in hoogtes en in afstanden.
Voor wie een keer een meer inspannende wandeling wil maken is er gelegenheid om op één dag te kiezen voor een wandeling met de plaatselijke gids.

 

circa 5 wandeluren per dag; 500 – 750 meter stijgen en / of dalen en een afstand van 10 – 15 km.

 

Rustige sneeuwschoen wandelweek
circa 4 wandeluren per dag; 300 – 500 meter stijgen en / of dalen en een afstand van 7 – 12 km.

 

Dag 8 terugreis
Vertrek ‘s morgens vanuit het hotel in Oostenrijk.

Aankomst  Utrecht / Arnhem in de avond.

 

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

wandelingen

Dag 1
 • Tauplitzalm en uitzichtpunt Steirersee
  Weidse uitzichten vanaf de rand van de zuidoostelijke hoogvlakte.
  Tussen schaarse begroeiing op het plateau wandelen wij richting de zuidelijk gelegen glooiende verheffing, de ‘Hochklamm’. Van boven zien wij het dorp Tauplitz, als kinderspeelgoed in het brede dal liggen. Aan de andere kant van het dal rijzen de kalkrotsen van de Grimming stijl op. Deze imposante berg werd lange tijd als de hoogste van de regio beschouwd, vanwege zijn dominante positie in het landschap. Niettemin is de iets westelijker gelegen Dachstein, met zijn gletsjers en bijna 3.000 m, de hoogste berg. Met helder weer zien wij dit bergmassief duidelijk liggen. Geleidelijk aan komen wij langs de zuidelijk rand van de ‘Tauplitzalm’ meer richting oosten en zien wij de ‘Steirersee’ tussen de ruige kalkrotsen liggen. Een bijzonder aanblik.

wandelingen

Dag 2
 • Tauplitz waterval en Sagtümpel
  De karstbron en de prachtige waterval in het dal van de Grimmingbach.
  Wij gaan met de stoeltjeslift naar beneden, richting het dal. Hier lopen wij door een heel ander landschap met weilanden, dichte dennenbossen en beekjes. Wij komen langs een bijzonder fenomeen, de ‘Sagtümpel’, een grote karstbron ofwel vauclusebron. Deze ontstaat doordat een ondergrondse beek vanaf de hoogvlakte weer aan de oppervlakte komt. Daar herneemt de beek zijn loop om via een 30m hoge cascade in de ‘Grimmingbach’ uit te monden. Deze waterval is bij hoge waterstand een toonbeeld van natuurkrachten. Bij de ‘Draxlermüle’ kabbelt de ‘Grimmingbach’ en zien wij nog resten van de oude watermolen. Als de tijd het toelaat kunnen wij in het authentieke dorp Tauplitz een drankje nemen, voordat wij de stoeltjeslift nemen om op de alm te komen.

wandelingen

Dag 3
 • Rondwandeling Tauplitzalm
  Een ontspannen rondwandeling over de hoogvlakte met zijn meertjes.
  Wij starten vanuit het hotel door het typerende landschap aan de alpine boomgrens. Hier groeien verspreid en in groepjes diverse, soms grillig vergroeide kleine dennenbomen. Afwisselend lopen wij door dichte en meer open begroeiing en langs of over de bevroren meertjes. Er zijn naaldbomen in diverse soorten en maten, zoals lariks, spar, grove en gewone den en hoog- en laag groeiende alpenden, de Zirbelkiefer. Onder de witte sneeuwdeken liggen schaars begroeide rotsen. Dit wordt wel eens vergeleken met een maanlandschap en waarvan de naam ‘Tote’ gebergte komt. Wij komen beslist  ‘Dolines’ tegen, waar wij wijselijk in een grote boog omheen lopen.

 

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6

wandelingen

Dag 4
 • Ödertörl – Salzatal
  Het karstig, ruige en lieflijk dal van de Salza.
  Via de romantische ‘Großsee’ lopen wij naar de steile bergpas, het ‘Ödertörl‘.Wij dalen af naar het Salzatal’ dat is ingeklemd tussen de steil oprijzende rotswanden van de ‘Lawinstein’ en het karstplateau voor de ‘Ödernstein’. De Salza ontspringt vlak onder de ‘Schneiderkogel’ om daar ook meteen weer te verdwijnen in een 500m lange ondergrondse loop. Naarmate wij verder afdalen in het dal zien wij de Salza’ weer boven de grond uitkomen, het dal wordt wijder en steeds lieflijker met glooiende almweides. Wij verlaten het dal om onze wandeling bij de Singerhauserhütte af te sluiten met een drankje.  Wij worden met busjes teruggebracht naar de ‘Tauplitzalm’.

 

wandelingen

Dag 5

Rabenkögel
Dichte bossen en het door gletsjers gevormde brede dal.
Voor deze wandeling in combinatie met de skibus kunnen we kiezen uit diverse routes. In principe lopen we zuidelijk of noordelijk langs de ‘Rabnekögel’, omhoog of omlaag en zelfs rond de ‘Rabenkögel’ is mogelijk. De wandelpaden gaan door dichte bossen en over kleine almen en brengen ons naar het wijde, ooit door gletsjers gevormde dal met ‘Bad Mitterndorf’. Hier is de ‘Salza’ al een aardig grote beek. Wij kunnen hier een drankje nemen.

wandelingen

Dag 6
 • Lawinenstein (1.965m)
  De hoogste top op de ‘Tauplitzalm’ is een must vanwege het panoramische uitzicht.
  Bij deze rondwandeling vanuit het hotel dalen wij eerst af over ongerepte paden en dwars door het bos naar het dalstation van de ‘Mitterstein’ lift. Beneden aangekomen nemen wij de gondel naar de top van de ‘Lawinenstein’. Bovenop maken wij een korte rondwandeling over de goed geprepareerde panoramaweg met rondom indrukwekkende vergezichten, ook op routes die wij deze week lopen. Aan de ‘Kriemandl Skihütte’ kunnen wij pauzeren voordat wij de gondel naar het dal nemen. Vanuit het dalstation lopen wij via een andere route door het bos terug naar het hotel.
+
Dag 7

wandelingen

Dag 7
 • Steirer- en Schwarzensee
  Rond wit besneeuwde meren en langs grillig oprijzende rotsen.
  Vanuit het hotel verkennen wij de hoogvlakte met zijn magische uitstraling in westelijke richting. Wij wandelen langs en zo mogelijk over de bevroren, wit besneeuwde meren die op de hoogvlakte liggen. De meren staan in schril contrast met de zijdelings grillig oprijzende rotsen van de ‘Sturzhahn’ en de ‘Traweng’. Onze route loopt langs – in de winter niet gebruikte – almhutten, die op mooie plekken staan om buiten in de natuur te pauzeren. Ook hier bevinden wij ons tussen de karakteristieke vegetatie rond de alpine boomgrens.
  Bij deze route is het mogelijk dat wij een verlenging aanbieden met de plaatselijke gids naar de top van de ‘Rosskogel’. Vandaar heb je rondom uitzicht over de hoogvlakte en de omliggende dalen met de bergen erachter.

Sneeuwwandelreis Tauplitzalm Steiermark Salzkammergut Prijzen/Data


Vertrekdata 2024:

 • 06 – 13 januari. Niveau ❆❆
 • Zondag!! 28 januari – 03 februari. Niveau❆❆
Wandelniveaus:
❆ : ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆ : ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.
❆❆❆ : ca. 6-7 wandeluren per dag, tot 1000 meter ↗ en/of ↘ en → 15 km.

 

UPDATE (sep 2022): de prijs is incl alle onvermijdbare kosten zoals: boekingskosten, SGR bijdrage en Calamiteitenfonds bijdrage! De ACM vereist dit van alle reisorganisaties vanaf november 2022!

Maatwerk

Inclusief/exclusief


 • Treinreis Utrecht of Arnhem (gereserveerde plaatsen)
 • Hotel en logies (tweepersoonskamer met douche en toilet)
 • Volpension: ontbijt, lunchpakket met thee en diner met 4 gangen keuzemenu
 • Gebruik sneeuwschoenen en stokken
 • Deskundige Nederlandse reisleiding op alle wandeldagen
 • Vervoer ter plaatse (indien noodzakelijk voor het wandelprogramma)
 • Tweepersoonskamer met aparte bedden op indeling
 • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
 • Reserveringskosten
 • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
 • Evt. toeslag eenpersoonskamer €185
 • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
 • Zelf-reis-korting €200
Niet bij de reissom inbegrepen
 • kabelbanen (afhankelijk van sneeuwcondities)
 • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
 • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
 • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
 • Toeslag afwijkende vertrekplaatsen € 65
 • Toeslag late boeking (24 dagen voor vertrek) € 45

Sneeuwwandelreis Tauplitzalm Steiermark Salzkammergut files en detail


documenten & informatie


Praktische info
Praktische info

Download hier de 2022-2023 folder met alle informatieDownload
Uit voorzorg
Uit voorzorg

Veiligheid boven allesDownload
Trein

Treinreis:

We hebben al een paar keer een vraag ontvangen van deelnemers (uit België of het zuiden van het land) die informeren of ze zich ook onderweg in Duitsland bij de groep kunnen voegen.

 

Ter info het volgende:

Pas 2 weken voor vertrek wordt definitief bekend met welke trein er precies gereden gaat worden en op welke stations deze onderweg zal stoppen.

Het treinschema van vorig jaar van een zelfde reis betekent NIET dat dit jaar dezelfde trein gebruikt wordt en dat die in dezelfde plaatsen stopt.

Het is dus niet mogelijk om aan te geven waar je je in Duitsland bij de groep kunt voegen, we weten dat pas kort voor vertrek.

 

Je kunt 3 dingen doen:

 1. Wachten tot vlak voor vertrek totdat de definitieve trein en stopplaatsen van de trein bekend zijn en dan proberen of je ZELF nog een treinticket kunt bemachtigen zodat je je onderweg ergens bij de groep kunt voegen. Het risico dat dat niet lukt of misschien erg duur wordt ligt dan bij jezelf.
 2. Je geeft bij boeking aan dat je vanaf een ander station dan Utrecht of Arnhem wilt vertrekken. Dan ontvang je een treinticket waarmee je weet dat je aansluiting zult hebben met de trein waarin de groep ook reist. De extra kosten hiervan zijn, zoals je kunt lezen, v.a. € 65.
 3. Je regelt je reis helemaal zelf. Dan krijg je 200 korting op de reissom.

Als je ver van Utrecht of Arnhem woont kan het zijn dat je misschien een nacht eerder al in Utrecht of Arnhem moet overnachten om de – vroege – trein te kunnen halen. Houd daar alvast rekening mee.

Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!