Reizen na Corona (laatste update 11-mei)

Gedurende de Corona crisis is er natuurlijk veel onzekerheid en staat bij de meeste mensen het vizier niet gericht op avonturen in verre landen, het is hier momenteel allemaal al spannend genoeg. Maar je hoeft ook zeker niet te wachten tot het luchtruim en alle grenzen weer open zijn met het maken van plannen. We kunnen voor iedereen die nu juist wel tijd heeft om zich met iets positiefs bezig te houden wel al het nodige voorwerk doen. Zetten we nu bijvoorbeeld vluchten in optie, dan heb je die maar vast staan wanneer er over een tijdje mogelijk een stroom aan boekingen komt. Dat kost niets en zorgt er in ieder geval voor dat je straks niet onverhoopt meer moet betalen. En je hoeft ook niet te wachten met het boeken, al begrijpen we dat uiteraard goed, we gaan echt pas weer reizen bevestigen en factureren als we deze ook weer echt kunnen gaan uitvoeren. Dus neem in de tussentijd gerust contact op, wie weet kunnen we nu al wat voor je betekenen waar je straks alleen maar voordeel mee hebt.  Hoe dan ook: blijf gezond in deze bizarre tijd!


Mei 2021 update:
Nu het generieke negatieve reisadvies per half mei komt te vervallen, komt het weer kunnen reizen voorzichtig een stap dichterbij. Er komt weer een reisadvies per land wat mede gebaseerd wordt op de situatie van de pandemie op de bestemming. Een land waar goed getest wordt, de vaccinatiecampagne op stoom is en het aantal besmettingen onder de 150 per 100.000 inwoners (er wordt gekeken naar een 2-wks gemiddelde) komt in aanmerking om van code oranje terug naar code geel/groen te gaan.

Kijken we naar de zomer dan lijkt het dat reizen met een ‘coronapaspoort of covid-19 certificaat welke aangeeft dat je niet besmettelijk bent’ vooralsnog de norm te worden.
Dat betekent dat elke reiziger middels een QR code in een app (of op papier) moet aantonen recent negatief getest te zijn, of inmiddels hersteld te zijn van een covid-19, of gevaccineerd is.

Vooralsnog verwachten wij alleen echt iets te horen over bestemmingen in Europa, verre bestemmingen zullen waarschijnlijk nog op zich laten wachten. Maar toch is het een stap in de goede richting dat er nu in elk geval bekend is langs welke meetlat een land wordt gelegd met het oog op een versoepeling van het reisadvies.

Afhankelijk van het reisadvies en de bestemming kan er bij thuiskomst een quarantaineverplichting gelden, doe hier de check: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/nl/bestemming


Onder welke voorwaarden en maatregelen te zijner tijd weer op reis?

Kijk hier voor de informatie (o.a. reisadvies) Buitenlandse Zaken: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen
Kijk hier voor Corona gerelateerde informatie per bestemming: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/vragen-en-antwoorden-reisadviezen-coronavirus

Binnen Nederland:
Voor het deel van de reis dat zich binnen Nederland afspeelt, volgen we de geldende maatregelen van RIVM en Nederlandse overheid. Deze maatregelen betreffen afstand, bescherming en hygiëne. Daar waar het niet mogelijk is om ons te houden aan de geldende adviezen (bijv. 1,5 m) zijn/worden mitigerende maatregelen genomen, die acceptabel zijn om een veilige uitvoering van de reis te garanderen.

Buiten Nederland:
Zodra de reis zich buiten Nederland afspeelt, zullen we ons houden aan (inter)nationale regels en maatregelen die gelden voor de reisketen (vervoer, verblijf, vermaak) op de betreffende bestemming(en). Overheden zullen veelal protocollen samenstellen voor reizigers met voorwaarden, tips en richtlijnen. We zullen reizigers hierover voor vertrek informeren, maar volg altijd de nationale richtlijnen op de bestemming.

Onze insteek is dat we de reizen veilig en verantwoord moeten kunnen uitvoeren. We baseren ons hierbij op de reisadviezen van Buitenlandse Zaken, maar ook op informatie van de reisbestemming.


Vliegen en gezondheidsverklaring:

Sinds afgelopen zomer kunnen reizigers weer naar ‘gele’ bestemmingen, d.w.z. bestemmingen waarnaar men ook voor vakantie heen kan.
Voor het reizen naar deze bestemmingen moet de reiziger wel rekening houden met enkele voorzorgsmaatregelen.

Gezondheidsverklaring
Alle passagiers moeten een gezondheidsverklaring meenemen. Het betreft een eenvoudige gezondheidsverklaring die je HIER van te voren kan downloaden, invullen en mee kan nemen naar de luchthaven. Hiervoor is geen dokterverklaring o.i.d. nodig.

Mondkapje
Het is verplicht om zowel op de luchthaven als tijdens het boarden en tijdens de vlucht een mondkapje te dragen. Bij sommige maatschappijen krijg je een mondkapje, maar bij andere niet. Zorg er dus voor dat je dit (voor de heen- en de terugreis) bij de hand hebt, want in een uiterste geval kan dit vluchtweigering betekenen.

Verplichte PCR-test
De komende tijd gaan hopelijk steeds meer grenzen open. Landen, bestemmingen stellen verschillende eisen wat betreft het toelaten van reizigers in relatie tot corona. Een PCR-test en een Non-Covid19-verklaring kunnen daar onderdeel van uitmaken. Ook steeds meer airlines (afh van reisbestemming) stellen als voorwaarde om aan boord te mogen een negatieve pcr-test welke veelal niet ouder dan 72 of 96 uur mag zijn. Enkele airlines die deze maatregel al hebben ingevoerd zijn: Qatar Airways, Etihad Airways en Emirates.

De GGD’s testen niet in het kader van reizen; ook geven zij geen verklaringen af. Hiervoor moet je bij een particulier gezondheidscentrum zijn. Maar waar bijvoorbeeld?
Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij www.pcrtest.nl (€109,95 sneltest of €149,95 voor PCR), www.hethuisartslab.com (€100), www.coronalab.eu (€ 149,95), www.klmhealthservices.com (€ 129).  Op deze websites kun je precies zien wat zij kunnen betekenen. Let op dat er per airline / land verschil kan zitten voor wat betreft welke gegevens er verplicht op de engelstalige verklaring (testuitslag) moeten staan.

Negatieve testverklaring verplicht voor alle internationale vliegreizen naar Nederland

De Nederlandse overheid heeft met ingang van 29 december 2020 de verplichting ingevoerd dat alle passagiers, dus ook Nederlanders, een negatieve testverklaring moeten overleggen voorafgaand aan internationale vliegreizen naar Nederland. De volledige inhoud van deze verplichting kan je nalezen via deze link naar de website van de Rijksoverheid.

Vlieg je van buiten de EU / Schengenlanden naar Nederland: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/negatieve-covid-19-testuitslag-aankomst-nederland/negatieve-testuitslag-buiten-eu-en-schengen
Je hebt ook een ‘negative test declaration form nodig’, dit formulier kun je hier downloaden: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/documents/forms/2020/12/04/coronavirus-negative-test-declaration-form

Vlieg je vanuit de EU / Schengenlanden naar Nederland: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/negatieve-covid-19-testuitslag-aankomst-nederland/negatieve-testuitslag-binnen-eu-en-schengen

Een overzicht van (snel-)testlokaties in het buitenland kan je hier vinden: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/waar-kan-ik-een-pcr-of-sneltest-laten-doen-in-het-buitenland

Afhankelijk van de reisbestemming kan er bij thuiskomst een quarantaineverplichting gelden, doe hier de check: https://reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl/nl/bestemming


Persoonlijke maatregelen reiziger(s):

1. Houd 1,5 meter afstand (tussen huishoudens). Indien 1,5 m. afstand tijdens internationaal vervoer niet mogelijk is draag een mondkapje.
2. Was vaker je handen.
3. Hoest en nies in je elleboog.
4. Gebruik papieren zakdoekjes.
5. Schud geen handen.
6. Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°).
7. Blijf thuis als iemand in jouw huis koorts heeft (vanaf 38 C°) en/of benauwdheidsklachten.
8. Lees vooraf de specifieke maatregelen van je reisorganisatie.
9. Volg altijd de specifieke maatregelen en aanwijzingen van personeel dat optreedt namens de reisorganisatie.
10. Betaal met pin of contactloos (pin of mobiel).

Ander nieuwsAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!