Nepal: weer internationale vluchten, GEEN toeristen tot mid-nov, inreisbeperkingen aangepast. (update 14-okt)

Update tov laatste versie worden cursief weergegeven.

Update situatie Covid-19 Nepal
De maatregelen in Kathmandu worden voorzichtig weer versoepeld, nadat de recente lockdown (tot 9-sep) was ingesteld om het recente stijgend aantal besmettingen te doorbreken.

Door het stijgende aantal besmettingen werd eerder al besloten geen verkeer meer in/uit de Kathmandu vallei te laten. Eerder werd ook bekend gemaakt dat Pokhara in elk geval 1 week volledig in lockdown gaat om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Bepaald geen positieve ontwikkelingen nadat Nepal op 22-juli uit de volledige maandenlange lockdown kwam.

Het aantal besmettingen (74.000) en sterfgevallen (477) neemt gestaag toe. Tegelijkertijd zorgt het aantal besmettingen in buurland India (wat constant en hard blijft stijgen) niet voor een positief perspectief.
In de zuidelijke grensgebieden van Nepal neemt het aantal besmettingen toe en Kathmandu is een brandhaard geworden.

Status vluchten Nepal

Vanaf 17 augustus zou er weer worden gevlogen, zowel internationaal als domestic. Deze datum is nu twee weken naar achteren geschoven voor internationaal. De eerste schema’s en airlines (reguliere vluchten en charters) voor de periode van 2-30 september zijn gepubliceerd, maar vooralsnog betreft het een zeer gelimiteerde dienstregeling, mede omdat Nepal een max van 500 reiziger arrivals per dag heeft ingesteld in Kathmandu. Vanaf 1 oktober wordt er weer een ongelimiteerd aantal vluchten toegestaan. Domestic wordt er weer sinds 17-sep gevlogen.
Een negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur is een vereiste. De kans is daarnaast heel groot dat er een vorm van quarantaine vereist is bij aankomst, maar daar is officieel nog niets over besloten. Momenteel zijn de reguliere internationale vluchten alleen voor terugkerende Nepali en diplomaten. Er worden vooralsnog geen toeristen toegelaten.

Status Nepal reizen najaar

Ons Nepal hoogseizoen zou over een paar weken aanvangen. Gezien de huidige situatie in Nepal en het feit dat er geen enkele ontwikkeling / perspectief is op versoepeling van de reisadviezen voor bestemmingen buiten de EU (momenteel gaan de grenzen zelfs binnen Europa eerder weer dicht, dan verder open), annuleren we nu alle reizen ong 6wkn voor vertrek. Alle reizigers die dat betreft zijn daar uiteraard reeds over geïnformeerd.
De combinatie van stijgend aantal besmettingen in Nepal en waarschijnlijke vereiste quarantaine bij aankomst maken voor een combinatie waarbij het aanpassen van oranje naar geel reisadvies op korte termijn onrealistisch is.

Het behoeft geen betoog dat deze Covid19 crisis onze lokale partner in Nepal ook in alle heftigheid treft. Namens ons en ook namens onze lokale agent: dank voor iedereen die voornemens is komend jaar Nepal alsnog te bezoeken. Het volstrekt wegvallen van het voorjaar vwb trekking- alsmede klimseizoen voor o.a. Everest was al een enorme klap, nu volgt helaas ook nog het hele najaar. Het behoeft geen betoog dat toerisme in Nepal een hele belangrijke bron van inkomsten is, niet alleen voor onze lokale collega’s, maar ook voor hun hele families die veelal afgelegen in de bergen wonen. We begrijpen iedereen volkomen die momenteel er voor kiest om de reis uit te stellen, tegelijkertijd waarderen we het ook enorm dat reizigers aangeven wel te willen gaan als dat kan/mag om vooral de mensen daar weer van werk en inkomsten te kunnen voorzien.

Van deelnemers kregen we ook het sympathieke idee om iets van steun te regelen voor onze mensen daar. Dat meedenken waarderen we zeer. In Nepal worden we momenteel wel geconfronteerd met een situatie waarbij (vanwege de lockdown) niemand direct zicht en/of controle heeft op de rekeningen. En wanneer wij een actieve rol spelen om iets te betekenen, dan moeten we wel kunnen waarborgen dat het op de juiste plek en bij de juiste mensen terecht komt.

Hotels, binnenlandse vluchten, restaurants en bussen mogen vanaf 17-sep weer in bedrijf.

Nepal gaf eerder aan dat vanaf 17-okt weer klim- en trekkingorganisaties weer de bergen in kunnen met groepen buitenlandse reizigers. Maar deze datum wordt nu een maand verschoven, vanwege het stijgend aantal besmettingen in Nepal.
De vraag is uiteraard in hoeverre er in de praktijk een uitvoerbare realiteit ontstaat. Momenteel zijn de reisadviezen een blokkade en die zijn weer nauw verweven met opgelegde inreisbeperkingen. Vanaf mid november treedt in Nepal de winter in, wat lange hoge trektochten onmogelijk maakt.

Zoals nu bekend zijn dit de inreisbeperkingen voor alle toeristen:
– Verplichting Nepal visum vooraf in Nederland te regelen.
– Negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur bij aankomst.
– Boekingsbevestiging van hotel voor 7dgn quarantaine.
Een paar dagen na bekendmaking van de inreisbeperkingen komt de verplicht 7dgs quarantaine maatregel naw al gelijk weer te vervallen.
– Bij einde quarantaine periode nog een PCR-test (eigen kosten). Is deze test positief, dan blijf je in op eigen kosten in quarantaine tot je negatief bent getest.
– Je moet een papier kunnen overleggen dat je voldoende verzekerd bent (tenminste voor USD 5.000).
– Een trekking/klimgids is verplicht voor elke trek- of klimtocht en dient te worden verzekerd voor corona twv NPR 100.000 (ong €700) voordat de trekking- of klimpermit aanvraag kan worden ingediend.
– Alle regels en maatregelen van het Nepalese Ministerie van Volksgezondheid moeten worden nageleefd.

Er zou sprake zijn van dat er wel bij aankomst een visum geregeld kan worden, dat de verplichte 7dgs quarantaine niet nodig is bij negatieve pcr-test niet ouder dan 72 uur voor vertrek, en ook de verzekering t.w.v. USD 5000 zou niet vereist zijn mits iedereen goed verzekerd is of bereid is de schade bij besmetting in Nepal zelf te bekostigen). De politieke keuzes die slechts een paar weken geleden zijn aangekondigd, blijken derhalve behoorlijk flexibel. Aan de ene kant goed nieuws dat de drempel lager wordt voor toeristen om richting Nepal te gaan. Omgekeerd geeft dit ook wel aan dat je niet gek moet staan te kijken als de maatregelen ook zomaar weer verscherpt kunnen zijn. Dat neemt allemaal niet weg dat er nog steeds een oranje ontradend reisadvies is).

Bij oranje reisadvies kan je niet reizen, maar dat reisadvies zal naar alle waarschijnlijkheid alleen worden versoepeld als er sprake is van wederkerigheid, dus alleen wanneer beide landen geen inreisbeperkingen opleggen aan elkaar (mits dezelfde regels zullen worden gehanteerd als tussen landen/bestemmingen binnen de EU). Met een stijgend aantal besmettingen in zowel NL als Nepal (en bijbehorend risico op weer beperkende maatregelen) is de kans hierop helaas verwaarloosbaar klein. Desalniettemin geeft dit op lange termijn een beter perspectief dan een land wat de grenzen simpelweg gesloten laat.

De toekomst

Hoe de wereld er over en paar weken uitziet is onmogelijk aan te geven. We hebben HIER een algemeen tijdpad staan, dat geeft iedereen hopelijk een beetje houvast. Ook is het nog ongewis wanneer de wereld  van de verre reizen weer voorzichtig opgestart kan gaan worden en hoe reizen er post Corona uit zal zien. Er is hard gewerkt aan protocollen hoe de reizen lokaal verantwoord kunnen worden uitgevoerd, hopelijk kunnen we deze spoedig in de praktijk brengen.

Het zal de komende periode een interessant avontuur blijven. Hoe groter de uitdaging, hoe groter de voldoening achteraf. Blijf gezond.

 

 

 

Ander nieuwsAanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!